logo F1online.sk

Naše prehry ešte budú súperi ľutovať, hlási Wolff

Toto Wolff
© Sebastian Kawka/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 12. 2023

Legendárny Niki Lauda neraz povedal, že z prehier sa vždy naučil viac. Tím Mercedes si v posledných dvoch rokoch užil tých porážok viac ako dosť. Teraz je čas vrátiť sa späť na trón. Aj keď vždy je lepšie nechať hovoriť stopky, Toto Wolff burcuje svojich vojakov do boja.

Jedno víťazstvo za dva roky nie je bilancia, na akú by bol Mercedes v poslednom desaťročí zvyknutý. Inžinierom v Brackley to pri vývoji monopostu nevyšlo dvakrát po sebe a v nasledujúcich mesiacoch je nevyhnutné všetko napraviť. Môžeme očakávať, že monopost W15 bude vyzerať diametrálne odlišne než jeho otec a starý otec. Najdôležitejšie však bude, aby Mercedes opäť vyhrával.

„V tejto sezóne sme sa toho veľa naučili,“ povedal šéf stajne Toto Wolff. „V priebehu ťažkých pretekov a sezón sa toho naučíte najviac. My vždy hovoríme, že súperi budú ľutovať naše prehry, pretože z nich sa naučíme najviac.“

„Podľa mňa sme sa po technickej stránke, ale aj ako organizácia a ako ľudia, naučili veľa vecí, ktoré budú prospešné do budúcnosti. Nedokážem vybrať jednu, pretože je toho toľko, na čo sme sa pozreli a čo nám pomôže napredovať. Neustále sa učíme,“ povedal Wolff.

Ten tiež dostal otázku, ktoré preteky v uplynulej sezóne boli najlepšie. Aj keď v Austine neskončil Mercedes po diskvalifikácii Lewisa Hamiltona ani na pódiu, asi neprekvapí, že boss stajne vybral práve VC USA. „Priviezli sme balík vylepšení, ktorý fungoval, a auto takisto fungovalo dobre. V tých pretekoch sme stíhali lídra,“ hovorí Wolff.

„Mohli by ste povedať, že nás diskvalifikovali, ale mali sme veľmi dobrú výkonnosť a bol to príjemný víkend. Ja vždy hovorím, že je lepšie mať rýchle auto, aj keď ho nevyladíte správne. Stále musíte preteky dokončiť, ale beztak to bol najlepší víkend, počas ktorého sme videli dobrú koreláciu medzi veterným tunelom a realitou na trati,“ povedal šéf Mercedesu.

Podľa jeho slov bude jednou z najväčších výziev Mercedesu v roku 2024 „nastavenie správnych očakávaní“. Každý chce vidieť vyrovnaný boj o titul minimálne dvoch tímov, ale dokážu konkurenti dohnať veľký náskok Red Bullu za jednu zimu?

„Musíme zdolať obrovskú horu,“ povedal Wolff. „Máme pred sebou úspešný tím s veľkým náskokom. Zároveň však verím, že sme podnikli niekoľko dobrých krokov, aby sme tú medzeru uzavreli. Bude to stačiť? To neviem. Uvidíme na testoch v Bahrajne a potom na prvých pretekoch. Teším sa. Najradšej by som začal už teraz. Až stopky nám ukážu, či sme odviedli dobrú prácu.“

Súvisiace články