logo F1online.sk

Rozčarovaný Verstappen: Nemal som kam ísť

Max Vertappen a Lance Stroll
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2020

Druhý piatkový tréning poznačila úplne zbytočná kolízia medzi Maxom Verstappenom a Lancom Strollom. Holandského pretekára kontakt v prvej zákrute poriadne napálil. Bol si stopercentne istý tým, že chyba je na strane Kanaďana a podľa toho ho aj počastoval najvyberanejšími nadávkami.

Max Verstappen sa pripravoval na svoje ostré kolo. V treťom sektore sa zaradil za Lanca Strolla a odštartoval svoju kvalifikačnú simuláciu. Racing Point pred ním však nie a nie spomaliť. V prvej zákrute dokonca zatočil akoby si neuvedomujúc, že má vedľa seba Maxa Verstappena.

“Úprimne, nechcem sa o tom veľmi rozprávať, pretože som bol veľmi prekvapený. Proste zatočil, keď som sa k nemu blížil,” komentoval udalosti z prvej zákruty Max Verstappen. “Neviem, kam som mal ísť. Začínal som svoje kolo a on to svoje práve dokončil. Uvidíme, čo sa teraz udeje. Bol to druhý tréning, je škoda, že sme sa dotkli. Nebolo to vôbec nutné.”

Obaja boli po piatku predvolaní ku komisárom, ktorí zhodnotili, že žiaden z jazdcov nie je jednoznačne zodpovedný za kolíziu. Skonštatovali, že šlo o nedorozumenie. Verstappen si myslel, že Stroll po dokončení svojho ostrého kola spomalí a do prvej zákruty ho pustí ako prvého. Jeho súper však na cieľovej rovinke dostal pokyn, aby zajazdil ešte aj druhé rýchle kolo.

Stroll medzitým predpokladal, že Verstappen už za ním nie je a v poslednej zákrute si hľadal voľný priestor. Nevšimol si ho ani v zrkadlách, čo dokazuje jeho vysielačka po nehode: “Nikoho som nevidel… Som zahrabaný v štrku…”

A hoci komisári netrestali, Verstappen si predsa len vyrobil malér. “Čo je tento *** chlapík slepý? Čo má, ***, za problém? Ježiši Kriste… To je ale retard. Áno, mám poškodené auto. Čo je toto za mongola…” rozčuľoval sa vo vysielačke. “Tak on do*** svoje kolo, ja sa snažím pripraviť na svoje, a potom mi ho úplne do*** tým, že aktivuje DRS a zostane na pretekárskej stope. Nemá žiaden rešpekt. Ale však to je jedno…”

Za svoje nevyberané slová už Verstappen žne dávku kritiky. Predovšetkým za výraz “mongol”, ktorý je síce v Holandsku bežne rozšírený, ale v britsky hovoriacich krajinách je urážkou pre ľudí s Downovým syndrómom. Podobne sa pred troma rokmi vyjadril aj o komisárovi Garym Connellym, po čom sa ospravedlňoval: “Povedal som to v zápale emócií, nikoho som nechcel zraniť.”

Keď sa ho na jeho prejav a na to, či sa jeho slová nemohli niekoho dotknúť, spýtali dnes novinári, odpovedal stroho: “To nie je môj problém.”

Súvisiace články