logo F1online.sk

Čím sa odlišuje Pérez od Gaslyho s Albonom? Je psychicky odolnejší, tvrdí Horner

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 12. 2023

Zatiaľ čo Pierre Gasly s Alexom Albonom po boku Maxa Verstappena v Red Bulle dlho nevydržali, taký Sergio Pérez onedlho vstúpi vo farbách tímu z Milton Keynes už do svojej štvrtej sezóny. Mexičan si však ktovieako oslnivejšie ako Francúz s Thajčanom nevedie, a preto sa vynára otázka: V čom má rodák z Guadalajary oproti Verstappenovým niekdajším kolegom navrch? Je psychicky odolnejší, vysvetľuje Horner.

Predošlí Verstappenovi tímoví kolegovia s Holanďanom pod jednou strechou dlho nevydržali, a to jednoducho preto, že za trojnásobným šampiónom výkonnostne zaostávali, z čoho sa následne zosypali ako domček z karát.

Rovnako ako Gasly s Albonom sa úradujúcemu majstrovi sveta nevyrovná ani Pérez, ktorý sa však z početných porážok dokázal zakaždým ako-tak oklepať. To je vlastnosť, pre ktorú sa Mexičan podľa Christiana Hornera od vyššie uvedenej dvojice líši.

„Je to jednoduché. Pokiaľ nie ste dostatočne psychicky silný, tak Maxovým tímovým kolegom byť nedokážete,“ vyslovil sa šéf Red Bullu v podcaste Sky F1. „Pôsobí (Verstappen) neúnavným dojmom. Nazdávam sa, že jedno z Checových pozitív je, že sa s tým dokáže vysporiadať. V minulosti sme mohli vidieť, že sa mnohí pod tlakom zlomili. Byť Maxovým tímovým kolegom je náročné.“

Napriek tomu, že médiá tvrdia mnohokrát opak a považujú Péreza za psychicky labilného, Horner trvá na svojom. Vraj keby to 33-ročný pretekár nemal v hlave usporiadané, sedačku v Red Bulle by už dávno nezahrieval.

„So Sebastianom sme mali éru, kedy bol neuveriteľne dominantný a bolo ťažké byť jeho tímovým kolegom. V prípade Maxa je to o tom istom. On je prosto stroj. Je určite najlepším jazdcom v súčasnej F1 a keďže je trojnásobným majstrom sveta, je byť jeho tímovým kolegom neuveriteľne ťažké.“

Hoci Horner Péreza pochválil, opakovane zdôraznil, že existujú oblasti, na ktorých bude musieť poriadne zapracovať – špecificky na kvalifikácii. „Jeho najväčším predsavzatím je polepšiť si v kvalifikácii, ktorá bola jeho Achillovou pätou v určitých bodoch tohto roka. Jeho pretekárske tempo je veľmi silné, zakaždým preteká veľmi dobre.“

„Potrebujeme však, aby sa kvalifikoval vyššie, bol bližšie k Maxovi a vyvíjal tak na neho tlak. Nemôžeme si dovoliť, aby v určitých bodoch šampionátu absentoval. Potrebujeme, aby bol neustále konzistentný. Keďže ale tento rok skončil druhý, pred rokom tretí a rok predtým štvrtý, je na správnej ceste,“ dodal 50-ročný Brit.

Súvisiace články