logo F1online.sk

Hamilton presne vidí, kde je Red Bull lepší? Ja z kokpitu nevidím detaily, hovorí Leclerc

Charles Leclerc a Max Verstappen
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 12. 2023

Keď sa Lewis Hamilton na Veľkej cene USA po dlhé kolá držal za Red Bullom Maxa Verstappena, po skončení pretekov tvrdil, že presne videl, v čom spočívajú prednosti monopostu RB19. Môže to však jazdec zo svojej pozície vidieť? Monoposty na trati oddeľujú pomerne veľké vzdialenosti, nehovoriac o hrboľoch a poskakovaní, ktoré sťažujú výhľad. Taký Charles Leclerc preto priznal, že on niečo také vidieť nedokáže.

Je to genialita Lewisa Hamiltona alebo si len vymýšľa, aby zaujal, príp. hral so súperom psychologické hry? Faktom je, že pilot Mercedesu sa v Austine nedostal ani do DRS dosahu za Verstappenom, pritom vzdialenosť 30 metrov sa vo Formule 1 považuje za pozíciu na útok. Čo teda mohol Hamilton v tej rýchlosti, na takú vzdialenosť a na hrboľatej trati vlastne vidieť? Nuž, pilot Ferrari Charles Leclerc vie zo svojej skúsenosti povedať, čo vidí on.

„Po pretekoch v Mexiku som sa rozprával s Lewisom a ten mi povedal, že dokáže presne vidieť, v čom je Maxov monopost lepší,“ povedal Leclerc v rozhovore pre Auto Motor und Sport. „Možno je to pravda a možno to vidí on, ale ja vám môžem povedať, že z kokpitu nedokážem vidieť detaily. Hovoríme tu o rozdieloch v milimetroch svetlej výšky alebo zdvihu pruženia.“

„Samozrejme, môžete vidieť, či je zavesenie monopostu nastavené tuhšie alebo mäkšie a v ktorých častiach trate na vás získava čas, ale minimálne ja preferujem pohľad na palubné zábery. Z pohľadu na jazdcovu helmu dokážete určiť, čo auto robí a nerobí na trati,“ vysvetlil Leclerc.

Asi môžeme túto odpoveď považovať za úprimnú, keď Charles ňou určite riskuje posmech za neschopnosť a nedostatok „Hamiltonovej geniality“. Samozrejme, nikto netvrdí, že to Lewis skutočne nevidel, ale je veľmi otázne, či televízne kamery neponúknu bližší a kvalitnejší obraz. Pozrite sa na objekt stojaci vo vzdialenosti 30 metrov a potom skúste určiť jeho „presné“ detaily. Ak teda budete v sobotu v Bratislave na šou EisKing Live, môžete sa na to opýtať Miku Häkkinena alebo Pepu Krála.

Leclerca sa redaktori nemeckého magazínu pýtali aj na Maxa Verstappena a jeho dominanciu. Z vonkajšieho pohľadu to možno vyzerá, že holandský šampión to mal ľahké, ale Leclerc takéto tvrdenie zásadne odmieta. „Povedať niečo také by bolo nefér,“ povedal Monačan.

„Iste, dnes sa nachádza v komfortnej pozícii, ale aby sa tam dostal, musel vynaložiť veľa práce. Okrem toho odviedli ako tím dobrú robotu, aby sa dostali tam, kde sú dnes. To rešpektujem. My teraz musíme odviesť podobne dobrú prácu, aby sme sa dotiahli,“ dodal Leclerc.

Súvisiace články