logo F1online.sk

Alonso: Mám šťastie, že som mohol žiť a jazdiť v Neweyho ére

Pódium VC Kanady 2023: Max Verstappen, Fernando Alonso, Lewis Hamilton a Adrian Newey
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2023

Adrian Newey nikdy nepracoval vo Ferrari a nikdy nepracoval s Fernandom Alonsom a Lewisom Hamiltonom. Samozrejme, vo Formule 1 jednoducho nemôžete zažiť, chcieť a dosiahnuť všetko, ale aj sám fenomenálny konštruktér priznal, že by bolo zaujímavé, keby dostal takúto príležitosť. Veľkú poklonu schopnostiam geniálneho konštruktéra zložil aj Fernando Alonso.

Adrian Newey je osoba so schopnosťami, ktoré by dokázali zmeniť históriu Formuly 1 jednoduchým rozhodnutím jednotlivca. Koľko titulov by dnes malo na konte Ferrari, keby dotiahlo jeho príchod do Maranella? Keby tam pracoval v ére Fernanda Alonsa, je nemálo pravdepodobné, že dejiny F1 by vyzerali celkom inak. Tifosi muselo zabolieť srdce, keď Adrian začiatkom tohto roka v podcaste Beyond the Grid označil za jednu zo svojich „emocionálnych výčitiek“, že nikdy nepracoval pre Ferrari.

Okrem toho povedal: „Spolupráca s Fernandom Alonsom a Lewisom Hamiltonom by bola úžasná. Nikdy sa to však nepodarilo. Niekedy je to len o okolnostiach, tak to jednoducho chodí.“ Newey je pritom jedným z hlavných dôvodov, prečo je španielsky matador stále „len“ dvojnásobný majster sveta. Alonso však napriek tomu neskrýva svoj obdiv ku geniálnemu konštruktérovi.

„Je to legenda tohto športu. Párkrát sme boli veľmi blízko k spolupráci a dokonca sme o tom aj spoločne hovorili,“ povedal španielsky matador. Nebolo to len o Neweyho možnom prestupe do Ferrari, ale tiež o Fernandovom možnom prestupe do Red Bullu. Ani jedno z toho sa však nakoniec neuskutočnilo.

„Pamätám si, že keď pred niekoľkými rokmi vyšla jeho kniha v španielčine, mal som tú česť napísať k nej predslov,“ hovorí s pýchou Alonso, ktorého slová podčiarkujú úroveň rešpektu k tejto veľkej osobnosti Formuly 1. „Pre mňa je to jednoducho neuveriteľný človek. Mal som to šťastie pôsobiť v rovnakom prostredí ako on.“

„Aj keď sme spolu nikdy nepracovali, som rád, že žijem a pracujem v tejto ére, v ktorej Adrian Newey stavia monoposty Formuly 1. Prial by som si, aby som s ním jedného dňa pracoval. Budem doma jazdiť so svojím Aston Martin Valkyrie, čo bol pôvodne jeho projekt, a možno už pri nastupovaní pocítim niečo, čo mi urobí radosť,“ povedal s úsmevom Alonso.

Slová toľkej úcty napriek skutočnosti, že Newey vlastne prekazil Fernandovi cestu za ďalšími titulmi? Na toto má španielsky matador jednoduchú odpoveď. „Adrian je zodpovedný za to, že devätnásť jazdcov každý rok po dve desaťročia nevyhralo šampionát!“