logo F1online.sk

Poznáme prvé detaily súťažných víkendov: Tímom bude musieť stačiť 80 ľudí

Sergio Pérez v boxoch
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala25. 5. 2020

Podujatia prvej časti ročníka bude Liberty Media označovať ako “pre verejnosť uzavreté”. Na okruh sa dostane len absolútne minimum ľudí, ktorí budú nevyhnutní na zabezpečenie chodu tímov, zorganizovanie pretekov a priamych prenosov, novinári, no a v neposlednom rade bezpečnostné zložky. Na fungovanie samotných stajní bude musieť stačiť 80 ľudí.

S informáciou prišiel portál RaceFans.net odvolávajúci sa na zdroje z prostredia Liberty Media a na prezidenta Lekárskej komisie FIA Gerarda Saillanta, ktorý to avizoval už pred dvoma týždňami. Spolu sa tak na okruhu stretne zhruba 1200 ľudí, ktorí by mali byť podľa aktuálnych plánov testovaní každý druhý, prípadne každý tretí deň.

“Je to veľa peňazí, veľa ľudí, veľa zamestnancov, ale taký je princíp,” hovorí Gerard Saillant. “Problém by mohol nastať, ak by sa objavil jeden pozitívny prípad. Ak by to bol technik v garáži, museli by sme okamžite skontrolovať všetkých ľudí, ktorí s ním pracovali.”

Osoby budú preto v padoku rozdelené do skupín, aby sa minimalizoval kontakt medzi ľuďmi z iných skupín, a teda aby pozitívny test u jednej osoby neochromil všetkých 1200 prítomných.

Zo spomínaných 80 ľudí sa na samotnej príprave monopostov nebude môcť podieľať viac ako 60. Rovnaké podmienky budú platiť aj pre všetky podujatia tohto ročníka, aj keby bola na okruhu povolená prítomnosť divákov. Tieto čísla však nezahŕňajú zamestnancov, ktorí majú na starosti stravovanie, marketing, PR, bezpečnosť, dopravu, či sponzorov.

Podujatia európskej časti sezóny by všetky mali byť označené za “uzavreté”, možnosť otvorenia víkendu aj pre divákov by mohla prísť až ku koncu roka.