logo F1online.sk

Max urobí chybu, len ho musíme dostať pod tlak, hovorí Vasseur

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 12. 2023

Zastaví niekto Red Bull a Maxa Verstappena? V roku 2023 sa nikto taký nenašiel. Holandský pretekár zažil absolútne hladkú sezónu, vyhral devätnásť pretekov a stále čaká na vyzývateľa. V novej sezóne sa ním bude chcieť stať nejeden z jeho súperov, ale aj keby sa ich tímy dotiahli, Holanďan pôsobil v roku 2023 nepremožiteľne. Podľa šéfa Ferrari Frédérica Vasseura sa však celkový obraz zmení, keď sa Verstappen ocitne pod tlakom.

Nikto nie je neomylný, aj keď to tak pri pohľade na Maxa v roku 2023 rozhodne nevyzeralo. Nenašiel sa nik, kto by ho dokázal vyzvať. Jeho tímový kolega Sergio Pérez v najdominantnejšom monoposte len s ťažkosťami uhájil celkové druhé miesto a monoposty ostatných tímov skrátka nestíhali.

Verstappen tak jazdil úplne hladko a prakticky bez tlaku. To chcú v budúcej sezóne zmeniť mnohí vrátane orchestra pod vedením dirigenta Frédérica Vasseura. „Neviem, či o tom niekto pochybuje, ale Max má za sebou skrátka mega sezónu,“ vyhlásil francúzsky manažér. „Na prvých dvoch alebo troch podujatiach bojoval s Checom a potom jazdil vo vlastnej lige.“

„Celkom evidentne neurobil počas celej sezóny žiadne chyby. Keď sa trápil v kvalifikácii, ako napríklad v Džidde, bol za tým technický problém. Okrem toho však jazdil vždy vpredu, zakaždým dobre odštartoval a vyhol sa kolíziám. Jedinou výnimkou bolo Vegas,“ povedal Vasseur, ktorý však veľmi dobre vie, ako sa to dá zmeniť.

„Myslím si však, že keď sa k nemu dostaneme trochu bližšie… nechcem povedať, že sme ho dostali pod tlak, pretože to by nebola pravda, napríklad v Abú Zabí určite nebol pod tlakom. Bol však pod trochu väčším tlakom než napríklad v Zandvoorte alebo na ďalších pretekoch, keď priam lietal,“ hovorí Fred.

Podľa jeho slov Ferrari možno zlepšilo formu v závere sezóny, ale rozhodne sa nedostalo dostatočne blízko, aby holandskému šampiónovi znepríjemnilo život. „Niet pochýb, že po celú sezónu dominoval. Urobí viac chýb, keď sa dostane pod tlak. Nikto ho však do tejto pozície nedostal, možno okrem nás na posledných dvoch alebo troch pretekoch, prípadne Carlos v Singapure. Vtedy začal robiť nejaké chyby alebo sa ich dopustil jeho tím pri nastavení monopostu. Nie sme ďaleko od toho, aby sme naňho dokázali takto zatlačiť,“ odkázal Vasseur.