logo F1online.sk

Masi sa v Nemecku zastával protokolu FIA, medzera v ňom však zjavne je

Sergio Pérez
© Twitter/Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 10. 2020

Prípad Lanca Stroll vyvolal značnú pozornosť dávno predtým, než sa kanadský pretekár priznal k pozitívnemu testu. Ešte počas Veľkej ceny Eifelu obhajoval riaditeľ pretekov Michael Masi protokoly FIA ako bezchybné. Novinári totiž poukázali na zjavnú medzeru v pravidlách a nasledujúce udalosti dali pochybovačom za pravdu.

O Lancovi Strollovi a jeho pozitívnom teste na koronavírus sme už písali tu. Tento prípad zjavne ešte bude mať veľmi intenzívnu dohru. Poukázal totiž na medzeru v „koronaprokoloch“ FIA. Riaditeľ pretekov Michael Masi však ešte v nedeľu predpisy obhajoval.

Poďme však pekne poporiadku. V sobotu pred Veľkou cenou Eifelu tím Racing Point oznámil, že Lance Stroll sa necíti dobre a v kokpite ho nahradí Nico Hülkenberg. Potvrdil pritom, že jazdec absolvoval pred víkendom rutinné testy s negatívnym výsledkom, vylúčil tak, že by za Kanaďanovou nevoľnosťou bol koronavírus. Boss stajne Otmar Szafnauer pritom priznal, že Stroll sa necítil dobre už v Rusku.

Podľa protokolu FIA totiž každý člen tímu musí podstúpiť testy každých päť dní bez ohľadu na to, či je alebo nie je na programe pretekársky víkend. Stroll ich podstúpil v utorok, v sobotu ráno mu však bolo tak zle, že nemohol naskočiť do auta. Hoci to boli už štyri dni a u dotyčnej osoby sa prejavili príznaky choroby, pravidlá zjavne neustanovujú žiadnu povinnosť osobu opätovne testovať. Keď sa na túto skutočnosť novinári opýtali riaditeľa pretekov Michaela Masiho, odmietol akékoľvek pochybnosti.

„Nie, nemáme pocit, že by v predpisoch boli nejaké medzery,“ povedal Masi v nedeľu počas Veľkej ceny Eifelu, ktorého cituje Motorsport.com. „V tomto prípade sú časové požiadavky na opätovné testy rôzne.“

„Na základe utorkového testu by nasledujúci mohol podstúpiť v nedeľu, aby tak splnil požiadavky COVID protokolu FIA. Je to teda celkom jednoduché. Pokiaľ ide o Lanca, je na ňom, prípadne na jednom zo súťažiacich, v tomto prípade teda tíme Racing Point, aby rozhodol, či je schopný pretekať.“

Požiadavky uvedené Prílohe S COVID protokolu FIA zaväzujú účastníka, teda v tomto prípade Lanca Strolla, prípadne jeho tím, deklarovať splnenie požiadaviek protokolu a ak splnené nie sú, oznámiť to. Nič podobné počas víkendu FIA hlásené nebolo,“ dodal Masi.

To znamená, že sa nám načrtajú dve možnosti. Prvá, ak sa FIA dozvie o osobe, ktorá javí príznaky nákazy, môže len čakať päť dní do nasledujúceho testu. Druhá, FIA svojim protokolom preniesla plnú zodpovednosť na tímy. Znamená to teda, že bude Racing Point za svoje nezodpovedné počínanie potrestaný? Ak by sa totiž stajňa zo Silverstone priznala a opätovný test vykázal pozitívny výsledok, s najväčšou pravdepodobnosťou by to bol jej koniec na Veľkej cene Eifelu, keďže Stroll bol od stredy do piatka v priamom kontakte s väčšinou svojho tímu. Takto mohol Lance v nedeľu ráno „utiecť“, podstúpiť testy až doma a Racing Point pokojne pokračovať s Hülkenbergom na palube.

Nech už je to ktorákoľvek z týchto dvoch možností, F1 nevychádza z tejto kauzy vôbec v dobrom svetle.

Je totiž viac ako zrejmé, že Stroll mal v sobotu podstúpiť ďalší test. Ak je v tomto prípade na vine Racing Point, ktorý nesplnil povinnosť ohlásiť potenciálne nakazenú osobu vo svojej garáži, mal by niesť zodpovednosť. Ak je však „na vine“ medzera v pravidlách, ktorá neumožňuje FIA povolať osobu na opätovný test, potom je namieste prijatie zodpovednosti a zmena protokolu tak, aby umožnila kompetentným osobu predvolať v prípade, že sa dozvie o možnosti nákazy v padoku.

Súvisiace články