logo F1online.sk

Leclerc sa bál vypadnutia, ale pred Q3 si povedal, že „skúsi zajazdiť životné kolo“

Charles Leclerc
© Ferrari Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Pokiaľ ide o kvalifikačné prekvapenia a schopnosť vytiahnuť skvelý čas z ničoho, je Charles Leclerc rozhodne veľkým esom súčasnej Formuly 1. Keď sa po prvom pokuse v Q3 ocitol na deviatom mieste, mnohí Ferrari odpísali, ale v samom závere na čerstvých pneumatikách monacký pretekár ukázal, v čom spočíva jeho najsilnejšia stránka. Nakoniec je z toho skvelé druhé miesto, o ktorom Leclerc podľa vlastných slov ani nesníval.

Carlos Sainz vypadol už v Q1 a výsledky jeho tímového kolegu v prvej a druhej časti kvalifikácie neboli nijak oslňujúce. Sám priznal, že sa bál predčasného vypadnutia, ale toto Ferrari a jeho jazdec sú ako bonboniéra, skrátka nikdy neviete, čo ochutnáte. Nakoniec je z toho krásne druhé miesto, ktoré je tak trochu metaforou Ferrari v tejto sezóne: skvelá Leclercova kvalifikácia, ale veľký otáznik pred nedeľnými pretekmi.

„V Q1 sme boli veľmi blízko vypadnutia, v Q2 takisto, takže pred Q3 som si skrátka povedal, že skúsim zajazdiť životné kolo a nakoniec sa to podarilo,“ povedal Leclerc po sobote pre televíziu Sky. „Na prvý rad som pred štartom kvalifikácie rozhodne nepomýšľal, takže je to veľmi príjemné prekvapenie.“

Charles bol na použitých pneumatikách takmer o sekundu pomalší, čo je určite prvý zdvihnutý ukazovák pred nedeľnými pretekmi, ktorý indikuje, že práca s „čiernym zlatom“ opäť nebude silnou stránkou Ferrari. „Na jednej strane neradi vidíte takúto výkonnosť na použitých pneumatikách, na druhej strane, v nedeľu do toho pôjdeme na čerstvých,“ hovorí Leclerc.

„Budeme ich musieť manažovať, ale v Las Vegas sme v tomto smere odviedli veľmi dobrú robotu. Samozrejme, práca s pneumatikami bude veľmi odlišná, pretože kým v Amerike bolo príliš chladno, tu je príliš horúco. Vydám zo seba maximum, aj keď vieme, že to nie je naša silná stránka. Je však pravda, že hranica medzi dobrou a zlou prácou s pneumatikami je veľmi tenká. Stať sa môže čokoľvek. Keď to zvládneme veľmi dobre, rozhodne môžeme poraziť Mercedes,“ povedal Leclerc odhodlane.

Po štarte z druhého miesta sa automaticky núka myšlienka na víťazstvo. V pretekovom tempe však bolo Ferrari v tomto roku také zúfalé, že pódium by bolo považované za skvelý úspech. Aj sám Charles si uvedomuje, akú realitu ponúkli prvé dva dni. „Po takomto víkende by bolo víťazstvo niečo neuveriteľné,“ prehlásil Charles.

„Zo súčasného pohľadu sa to však nezdá realistické, pretože v pretekovom tempe bude Red Bull silnejší, McLaren pravdepodobne tiež a asi aj Mercedes. Ja som však optimista a stále verím, že víťazstvo je možné. Dám do toho naozaj všetko,“ hovorí Leclerc.

„Momentálne mi záleží len na celkovom druhom mieste. V jazdeckom šampionáte mi už o nič nejde, ale druhé miesto v Pohári konštruktérov by bolo skvelou odmenou pre celý tím za tvrdú prácu v priebehu takej ťažkej sezóny. Všetci na to šialene tlačili, aby priviezli vylepšenia skôr a druhá polovica sezóny bola oveľa pozitívnejšia. Rád by som rok zakončil na pozitívnu nôtu a tento tím si druhé miesto zaslúži, takže do toho dám všetko,“ sľubuje monacký pretekár.

Súvisiace články