logo F1online.sk

Leclerc je skvelý jazdec s majstrovským potenciálom, prehlásil Elkann

John Elkann a Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 11. 2023

Talianske médiá avizujú, že nové kontrakty pre pilotov Ferrari sú na spadnutie. Charles Leclerc aj Carlos Sainz sú bez zmlúv na rok 2025 a v kuloároch sa už hovorí, že podpísanie nových s oboma pilotmi je na spadnutie. Charlesa Leclerca čaká v roku 2024 už šiesta sezóna v červenej kombinéze a podľa nejedného interného zdroja sa teší veľkej obľube prezidenta Ferrari Johna Elkanna.

Veľká cena Abú Zabí bude pre monackého pretekára už 102. vo farbách Scuderie, čím vyrovná zápis Rubensa Barrichella. Ak pôjde všetko podľa plánu, na konci budúcej sezóny sa dostane na číslo 126, čím prekoná Sebastiana Vettela (118) a pred ním zostane trio Massa (139), Räikkönen (151) a Schumacher (180). Leclerc by sa rád vyrovnal velikánom aj v počte víťazstiev či titulov, ale v tomto smere ho čaká ešte dlhá cesta, najmä ak sa Ferrari nepodarí postaviť mu konkurencieschopný monopost. Zatiaľ ho môže tešiť aspoň priazeň najvyššieho šéfa Johna Elkanna.

„Charles je skvelý pilot s veľkým potenciálom. Neexistuje dôvod, prečo by sa nemohol stať majstrom sveta,“ prehlásil vnuk veľkého Gianniho Agnelliho pre BBC. „Veríme, že máme silných jazdcov s veľkým potenciálom. Dôležité je pracovať a pretaviť tento potenciál do hmatateľných výsledkov.“

Aby sme však Charlesovi nekrivdili, v jednej štatistike už patrí medzi špičku dlhej histórie Ferrari. Aktuálne sa delí s Nikim Laudom o druhé miesto v počte pole position. Rátajú sa však len víťazstvá a tituly a v tomto smere je Leclerc v dlhej histórii Ferrari predsa len nízko.

Elkanna sa BBC pýtalo aj na Veľkú cenu Las Vegas, ktorá rozhodne patrila k tým vydarenejším zo strany Ferrari v tomto roku. Aj keď Sainzova penalizácia nebola spravodlivá, prezident Ferrari pochválil svoj tím za dobrú reakciu. „Páčilo sa mi, čo nasledovalo. Tím pracoval veľmi tvrdo, aby dal auto opäť dokopy a nasledovala veľmi dobrá kvalifikácia z našej strany. Taký prístup chcete vidieť a je dôležité, aby sme v roku 2024 pokračovali a ďalej rástli,“ hovorí rodák z New Yorku.

„Pokrok nemusí byť nevyhnutne vždy lineárny. Keď sa vám podarí dostať z ťažkých chvíľ, ich prekonávanie vás v konečnom dôsledku robí silnejšími, ale len keď máte ten správny prístup. Tento víkend toho bol dobrým príkladom,“ dodal Elkann.

Prezident volá po zahraničných posilách

Ten v rozhovore hovoril o zmenách, ktoré chce v Maranelle vidieť. Od Ferrari žiada viac zodpovednosti a tiež pružnosti. Ako veľká organizácia musíte v športe ako Formula 1 rýchlo reagovať, čo tím častokrát nezvládol najlepšie. Elkann však okrem toho volá aj po väčšej diverzite. Ferrari bolo dlhodobo doménou Talianov, ale v roku 2023 skutočne potrebujete medzinárodný prístup pri budovaní tímu.

Aj keď sa Mattia Binotto narodil vo Švajčiarsku, Frédéric Vasseur je prvým šéfom Ferrari od Jeana Todta, ktorý nemá taliansky pas. Elkann preto chce vidieť, že kapitánsky mostík v Maranelle doplnia muži a ženy ďalších národností. „Dôležité je mať čo najlepší tím. Ak ho dokážete poskladať zo žien a mužov rôznych národností a z rôznych prostredí, je to veľmi vítané,“ prehlásil prezident Ferrari.

„Naša identita je veľmi jasne definovaná ako talianska a chrbtica našej organizácie je talianska. To nie je v žiadnom prípade na škodu. Naopak, ide o základ, ktorý môžete doplniť o skvelé talenty pochádzajúce z rôznych geografických šírok,“ dodal Elkann.

Súvisiace články