logo F1online.sk

Nerád vidím môj milovaný šport takto trpieť, hovorí o hroznom začiatku víkendu Leclerc

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Formula 1 má za sebou víkend plný kontrastov. Pred štartom Veľkej ceny Las Vegas sme tušili, že pokaziť sa toho môže naozaj veľa. Úvod víkendu pritom potvrdil, že to môže byť poriadna fraška. Svetu však všetko vynahradil úžasný záver, ktorý z titulných strán vytlačil nemálo problémov. Kvalitné preteky potešili aj veľkého fanúšika Veľkej ceny Las Vegas a Formuly 1 Charlesa Leclerca.

Problémy s odtrhnutým krytom kanála či piatkovým vyháňaním fanúšikov ešte budú doznievať, keďže ako Ferrari, tak poškodení diváci si plánujú uplatniť svoje nároky na náhradu škody. Pokiaľ však ide o podujatie ako celok, záverečnému hodnoteniu dominuje strhujúci boj o víťazstvo medzi Ferrari a Red Bullom či fantastický predbiehací manéver Charlesa Leclerca na Sergia Péreza.

Pilot Ferrari sa nijak netajil tým, že patrí k fanúšikom tohto podujatia. Mestský okruh vo Vegas mal vyhovovať ako jeho jazdeckému štýlu, tak jeho monopostu. Pohľad na víkend ako celok to aj potvrdil. Leclerca preto veľmi potešil záverečný úspech veľkej ceny. „Naozaj som si to užil. Zvlášť ma však teší dobrý záver podujatia, pretože to bol bolestivý pohľad na môj milovaný šport, keď sme do víkendu vykročili tou nesprávnou nohou. Myslím si však, že úžasné záverečné preteky to všetkým vynahradili, takže som veľmi spokojný,“ povedal monacký pretekár po skončení Veľkej ceny Las Vegas.

Niekoľko jazdcov vyjadrilo svoje pochybnosti na margo usporiadania okruhu, kvality asfaltu, úrovni priľnavosti či podmienok na trati. Pretrvávali aj obavy o šou. Aj keď bol okruh v Las Vegas navrhnutý tak, aby ponúkol ultimátne pretekanie, malé krídla a hladký asfalt mohli mať celkom opačný efekt. Nakoniec sa to však nepotvrdilo.

„Pretekanie na tomto okruhu sa mi páčilo,“ povedal Leclerc. „Nečakal som, že sa v pretekoch tak pobavím, pretože počas druhého voľného tréningu som sa držal za Georgeom a naozaj som mal problém ho predbehnúť. Po znížení úrovne prítlaku to však v pretekoch bolo oveľa lepšie.“

„Bavil som sa oveľa viac. Boli to naozaj vzrušujúce preteky a som si istý, že sa na ne dalo pozerať. Určite si ich pozriem ešte raz,“ povedal s úsmevom Monačan, ktorý je už odmalička zvyknutý, že v jeho meste sa konajú preteky Formuly 1. Aj keď to nie je pre tamojších rezidentov práve príjemná skúsenosť, Charles dúfa, že si na to zvyknú aj obyvatelia v Las Vegas.

„Pre Vegas a pre ľudí vo Vegas je to veľmi nové. Chápem, že je ťažké to najprv prijať. Naozaj však dúfam, že toľko fanúšikov na pretekoch im prinesie výhody. Myslím si tiež, že najdôležitejšia fáza výstavby je hotová. Odteraz tak bude pre ľudí ľahšie dostať sa do tempa a pochopiť, čo treba urobiť, aby sa ušetrilo trochu času.Bolo to skvelé prvé podujatie a už sa neviem dočkať, keď sa sem na budúci rok vrátime,“ povedal Leclerc.

Súvisiace články