logo F1online.sk

Leclerc má pred pretekmi väčšiu sebadôveru než obvykle

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2023

Posledná šanca narušiť hegemóniu Red Bullu? Je zrejmé, že tomuto tímu to v Las Vegas príliš nesedí a kvalifikácia toho bola dôkazom. Pilot Ferrari Charles Leclerc ovládol sobotu relatívne s prehľadom a s náskokom takmer štyroch desatín, a to mu ešte podľa vlastných slov záverečný pokus nevyšiel.

Predtucha sa naplnila. Kombinácia dlhých roviniek, pomalých zákrut a nízkych teplôt mala byť vodou na mlyn pre monopost SF-23. Minimálne v kvalifikácii tak malo špeciálne nalakované Ferrari šancu zdolať Red Bull. Nakoniec sa to relatívne pohodlne podarilo obom pilotom, hoci Carlos Sainz spadne pre penalizáciu až do druhej desiatky.

Charles Leclerc opäť potvrdil svoju povesť kvalifikačného špecialistu a špecialistu na mestské okruhy. Výsledkom je 23. pole position v jeho kariére, ktorá určite teší. „Ak mám byť úprimný, od prvého kola prvého voľného tréningu som v kokpite cítil sebadôveru. Auto bolo skrátka skvelé. Vždy sme veľmi dobrí v kvalifikácii, ale všetci vieme, v čom spočívajú naše slabiny. Uvidíme, čo nám prinesie zajtrajšok, ale doteraz bolo auto výborné. Naozaj teda verím, že nás čakajú dobré preteky,“ skonštatoval monacký pretekár na tlačovej konferencii po skončení kvalifikácie.

Monačan ovládol všetky tri kvalifikačné segmenty, takže prvé miesto na štarte je plne zaslúžené. Samotný Leclerc však vo svojom výkone vidí medzery. „Nie som spokojný s Q3, ale s pole position nemôžete byť nespokojný. Povedal by som, že moje kolá v Q2 boli najlepšie za dlhú dobu. Oba pokusy boli veľmi, veľmi dobré.“

„V Q3 sa mi to však nepodarilo poskladať a tu i tam som strácal nejakú tú desatinku. Tuším, že nakoniec sa mi podarilo zajazdiť viac-menej rovnaký čas ako v Q2, ale na lepšej trati než v druhej časti. Mal som teda byť rýchlejší,“ zanalyzoval svoj večer Charles.

Odpoveď na najväčšiu otázku však ešte len príde. Ako uviedol aj sám Leclerc, pretekové tempo Ferrari je veľký otáznik. Iste, Red Bull bude siahať na ďalšie víťazstvo, ale keď Charles zdolal Maxa Verstappena o takmer štyri desatiny a ešte nebol spokojný so svojím kolom, tak možno má Ferrari potrebnú rezervu. Nezabúdajme, že charakter okruhu a podmienky budú hrať v prospech Scuderie aj v pretekoch.

„Sebadôvera pred pretekmi je veľká, pretože štartujeme z prvého miesta, čo je stále tá najvýhodnejšia pozícia. Na druhej strane však vieme, že Red Bull bude veľmi silný a Max je v pretekovom tempe tiež veľmi rýchly. Mám však pocit, že sme tento víkend pri jazde s plnou nádržou dostávali pozitívne signály, určite ich bolo viac než obvykle. Dúfam teda, že dokážeme pretaviť tú pole position na víťazstvo,“ povedal Leclerc.

Súvisiace články