logo F1online.sk

Sargeant „uvoľnil bremeno na svojich pleciach“ a Williams má tretí rad

Logan Sargeant
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2023

Mimoriadne dôležitý deň a mimoriadne dôležitý výsledok pre Logana Sargeanta. Posledný pilot, ktorý nemá isté miesto pre budúcu sezónu, v Las Vegas zdatne sekundoval tímovému kolegovi Alexovi Albonovi a nakoniec skončil v kvalifikácii tesne za ním na siedmom mieste. Americký mladík zažíva v Las Vegas veľmi vydarený víkend a právom môže byť na seba hrdý. Aj keď Albonovi opäť podľahol, domácemu miláčikovi patrí veľká pozornosť.

Tomuto tímu to malo v Nevade sedieť. Nízke teploty a dlhé rovinky sú ako voda na mlyn pre monopost FW45 a kvalifikácia to potvrdila. Williamsu sa však dlho nedarilo dostať vysoko obe svoje autá. Kým výkony Alexa Albona patria k ozdobám sezóny, Logan Sargeant sa častokrát trápil. V Las Vegas to však neplatilo a domáci miláčik odštartuje hneď za svojím tímovým kolegom. Obaja sa vďaka penalizácii Carlosa Sainza posunú na piate a šieste miesto.

„Je veľmi pekné vidieť, keď sa tvrdá práca vypláca,“ povedal Sargeant po skončení kvalifikácie pre televíziu Sky. „Mám pocit, že už nejaký čas disponujeme týmto potenciálom, ale nedokázali sme z neho vyťažiť. Dnes sa nám to podarilo v troch kvalifikačných segmentoch v rade za sebou. Hlavne na rovinkách máme rýchle auto, čo je skvelé pre sobotné preteky. Je to výborný deň pre tento tím.“

Ide o veľmi dôležitý výsledok, ktorý nakoniec môže Loganovi zaručiť jeho budúcnosť minimálne pre rok 2024. Zatiaľ sa zdá, že by mohol mať dobrý záver sezóny. „Asi si viete predstaviť, že s blížiacim sa koncom ročníka je tlak v každej kvalifikácii stále vyšší a vyšší. Určite je teda pekné takto uvoľniť bremeno na mojich pleciach,“ povedal americký pretekár, ktorý určite bude chcieť  zabodovať.

„Myslím si, že máme dobré pretekárske auto. S našou rýchlosťou na rovinkách sa pokúsime útočiť, ale tiež máme v rukách dobré nástroje na obranu, takže uvidíme, čo nakoniec dokážeme v pretekoch,“ povedal Sargeant.

Albon stratil sebadôveru na brzdách

Jeho tímový kolega Alex Albon odštartuje hneď pred ním. Britsko-thajský pretekár je na tom však podobne ako Max Verstappen, ktorý v tomto roku podal toľkokrát skvelý výkon, že ho už aj prestávame zakaždým chváliť. Štart v najlepšej päťke je však pre Williams aj pre Alexa rozhodne skvelý úspech.

„Leto je za nami a prešli sme si množstvom horúcich okruhov. Všimli sme si, že auto je so stúpajúcimi teplotami stále pomalšie. Keď sa pozriete na začiatok roka alebo taký Zandvoort, kde bolo premenlivo, tak sme mali rýchle auto,“ začal svoju rozpravu pre televíziu Sky Alex Albon.

„Na tejto trati sa to v noci a pri nízkych teplotách opäť potvrdilo. Nebolo to však ľahké. V treťom tréningu som havaroval, čo trochu reštartovalo moju sebadôveru. Musím sa priznať, že som sa celý víkend trochu trápil pri brzdení, o ktorom je celá táto trať. Krôčik po krôčiku sme sa však v kvalifikácii zlepšovali. Je to rýchlostná trať pri nízkych teplotách, čo trochu zvyšuje aj tlak na vašich pleciach, pretože sme vedeli, že na tomto mieste by sa nám malo dariť. Som preto rád, že sme mali dobrý deň,“ povedal rodák z Londýna.

Nuž, teraz zostáva len počkať na preteky. Práca s pneumatikami bude mimoriadne dôležitá a keď sa začnú drobiť, podľa Albona to bude váš koniec. „Keď sa vám začnú drobiť pneumatiky, spomalíte o sekundu alebo aj sekundu a pol. Keď sa to nestane, všetko bude v poriadku a máte zlato. V piatok sme tým dosť trpeli, ale vykonali sme veľa zmien v nastavení, aby sme to zmiernili. Je možné, že auto sa tým v kvalifikácii zhoršilo. Dúfajme však, že nás to dostane do lepšej pozície v pretekoch,“ povedal bývalý pilot Red Bullu.

Súvisiace články