logo F1online.sk

Leclerc: Katastrofický úvod pretekov

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 10. 2020

S balíkom vylepšení prišla aj drobná nádej. Tú ešte posilnil v kvalifikácii Charles Leclerc krásnym štvrtým miestom. No ako to už býva, dobré kvalifikačné tempo znamenalo omnoho horšie pretekové. A tak Scuderia opúšťa Nemecko s ďalším nevýrazným výsledkom.

Pri reštarte desať kôl pred koncom pretekov sa Charles Leclerc držal na šiestom mieste. Zároveň bol najvyššie postaveným jazdcom, ktorý nevyužil výjazd bezpečnostného vozidla na výmenu pneumatík. Za ním číhajúci Pierre Gasly na AlphaTauri však prezuť bol a hneď po reštarte Leclerca predbehol. Vyzeralo to, že Ferrari sa stane korisťou aj Nica Hülkenberga, no Charles sa atakom nemeckého pilota napokon ubránil.

„Na jednej strane som chcel vyskúšať mäkké gumy, ale úvod pretekov bol v našom podaní katastrofický. Nechceli sme riskovať, a tak sme zostali na stredne tvrdých,“ povedal Leclerc.

„Na mäkkých pneumatikách som sa masívne trápil, čo totálne skompromitovalo celé naše preteky. Museli sme zvoliť dvojzastávkovú stratégiu, čo podľa mňa bolo správne rozhodnutie. Záver bol kvôli safety caru náročný, keďže som bol na starších stredne tvrdých zmesiach, ktoré po neutralizácii pretekov veľmi vychladli,“ dodal Leclerc.

A skutočne, úvod pretekov bol v podaní Ferrari naozaj veľmi slabý. Za ani nie päť kôl nabralo štvrté Ferrari na vedúceho Bottasa stratu vyše desať sekúnd. Tempo na stredne tvrdých pneumatikách už bolo o poznanie lepšie a na týchto gumách sa Leclerc dokázal prebojovať vpred. Celkovo to stačilo len na siedme miesto, ktoré bolo podľa Charlesa maximom.

„Myslím, že sme to zmanažovali celkom dobre. Podarilo sa mi niekoľko pekných predbiehacích manévrov, ktoré som si užil. Podľa mňa bolo siedme miesto maximom, na ktoré sme mali,“ dodal Leclerc.

Ferrari do Nemecka prinieslo veľký balík úprav. Aj keď sa Charlesov tímový kolega Sebastian Vettel v Nemecku trápil a podľa jeho slov vylepšenia veľký rozdiel nepriniesli, Leclerc hodnotí situáciu o čosi optimistickejšie.

„Som spokojný s celkovým zlepšením, ktoré prišlo v posledných týždňoch. Ešte nie sme tam, kde by sme chceli, ale každý drobný krôčik ide správnym smerom a presne to potrebujeme,“ povedal Leclerc.

Súvisiace články