logo F1online.sk

Hülkenberg po nedeli zmrznutý, no spokojný: Je to úľava, som šťastný

Nico Hülkenberg
© Twitter/Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 10. 2020

Pre tím Racing Point to v sobotu naozaj nevyzeralo dobre. Už-už sa zdalo, že stajňa zo Silverstone konečne zaútočí na tretie miesto pohára konštruktérov, no potom prišli zdravotné problémy Lanca Strolla. Do auta sa musel narýchlo posadiť Nico Hülkenberg, ktorý v kvalifikácii skončil posledný. V dobrom rozpoložení nezakončil sobotu ani Sergio Pérez. V nedeľu však bolo všetko inak.

Po nedeli je Racing Point konečne na treťom mieste, hoci pred štartom pretekov neboli v pozícii favorita. Tím však využil zaváhania súperov, preteky zvládol strategicky na výbornú a hlavne, monopost RP20 opäť ukázal skvelú rýchlosť. Tú predviedol aj náhradník Nico Hülkenberg, ktorý skončil ôsmy a získal dôležité štyri body. Ďalších dvanásť pridal Sergio Pérez, čo znamená, že Racing Point je so 120 bodmi na priebežnom treťom mieste pohára konštruktérov.

„Ohlásili mi do vysielačky, že tím sa posunul na tretie miesto, čo je samozrejme skvelé. Sezóna samozrejme ešte neskončila, no dnešok bol skvelým dňom. Vzhľadom na to, kde sme štartovali, sa nedalo očakávať veľa. Som rád, že som dnes mohol prispieť svojou troškou,“ povedal Hülkenberg.

Sám Hulk mal po sobote náročnú úlohu. V kvalifikácii odjazdil len asi desať kôl, z poslednej pozície na štarte musel vyťažiť úplné maximum. Napokon sa mu to podarilo skvelo.

„Nemal som najlepší štart, čo sa dalo čakať, no napokon som v prvom kole získal dve pozície (v skutočnosti sa posunul o tri miesta, pozn. red.). Od toho momentu som sa chcel sústrediť na seba, dostať sa do rytmu a jazdiť na čo najviac na hrane. To sa mi podarilo niekedy uprostred prvého stintu. Nasledovalo manažovanie pneumatík, myslím, že dlhý prvý stint bol pre celkový výsledok kľúčový. Nečakal som to, no som nesmierne šťastný,“ povedal nemecký pretekár.

„Boli to zábavné preteky, od ktorých sa od začiatku veľa neočakávalo. Viete, ostatní chlapci jazdia celú sezónu, sedia v aute a majú s ním kontakt. Potom sem prídeš, hodia ťa do hlbokej vody a musíš plávať a prežiť. Je to úľava, som šťastný, že sa mi podarilo predviesť takýto výkon. Strategicky to vyšlo, podarilo sa mi vyhnúť problémom a trochu nám pomohli aj vypadnutia ostatných,“ povedal Hülkenberg.

Hulk sa v dobrom svetle predviedol aj pri svojom prvom záskoku v Racing Pointe. Stále tak mocne bojuje o svoj návrat do kokpitu v budúcej sezóne, no ten je prudko neistý, hoci po pretekoch bol nemecký pilot videný v spoločnosti šéfa Haasu Günthera Steinera.

„Žiadny zhon. Rozhliadam sa okolo seba, trpezlivosť ruže prináša,“ povedal Hülkenberg. „Ťažko povedať. Toto je to najlepšie, čo som mohol spraviť, aby som si urobil reklamu. Po Silverstone sa v tomto smere nič dramatické nestalo. Sme stále v procese, myslím, že ľudia okolo ma vidia, treba byť trpezlivý, uvidíme čo sa stane.“

Jeho úctyhodný výkon ocenili aj fanúšikovia, ktorí nemeckého pretekára zvolili jazdcom dňa. Nico bol právom spokojný, pri pohľade na naobliekaného a mrznúceho novinára na okruhu, sa schuti zasmial.

„Ježiši, vyzeráš ako snehuliak,“ smial sa Hulk. „Ale vlastne, aj ja som mal problém, počas pretekov mi mrzli prsty. Bolo ťažké stláčať tlačidlá na volante.“