logo F1online.sk

Bottasovi titul definitívne utiekol: Mal som smolu

Valtteri Bottas pred Lewisom Hamiltonom
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 10. 2020

Nádej Valtteriho Bottasa opäť ožila po jeho víťazstve v Rusku a Fín bol odhodlaný sa jej chopiť a ešte zabojovať o titul majstra sveta. Zrejme už aj o túto poslednú nádej prišiel na Nürburgringu, keď mu zlyhala pohonná jednotka a z pretekov odstúpil.

Kým pred pretekmi na Hamiltona strácal “len” 44 bodov, teraz sa jeho manko natiahlo na priepastných 69 bodov. Stiahnuť takýto náskok vyzerá byť pri spoľahlivosti Mercedesu takmer nemožné. A pritom sa to spočiatku vyvíjalo z Bottasovho pohľadu celkom dobre.

Po štarte ho v prvej zákrute vytlačil z trate lepšie štartujúci Lewis Hamilton, no vďaka druhej ľavotočivej zákrute sa Bottas dokázal dostať späť do čela. Až do trinásteho kola viedol štartové pole, ale potom v prvej zákrute tvrdo prebrzdil a pustil pred seba lídra šampionátu. Bottas s prebrzdenými softami musel okamžite zamieriť do boxov.

V devätnástom kole sa objavili problémy s pohonnou jednotkou, kvôli ktorým nakoniec odstúpil. “Nuž, mal som smolu, čo môžem na to povedať,” nenachádzal slová Bottas. “Počas virtuálneho bezpečnostného vozidla som začal strácať výkon a ten sa už nikdy nevrátil. Bol to výrazný výpadok, niečo s pohonnou jednotkou. Zatiaľ neviem o žiadnych detailoch. Mal som smolu, no dovtedy to bola celkom zábava.”

Pre Mercedesy to bolo vôbec prvé vypadnutie v tejto sezóne a Čierny Peter zostal v rukách práve Valtteriho Bottasa. Môžeme však predpokladať, že aj bez vypadnutia by Bottas skončil prinajlepšom len na druhom mieste. Kľúčové bolo práve jeho prebrzdenie v prvej zákrute.

Na štarte však Hamiltonovi nič nedaroval. “Bol to skvelý štart a zviedli sme dobrý súboj. Neexistuje, aby som mu to prepustil tak lacno. Som rád, že som si tam udržal prvenstvo.”

“Potom som prebrzdil a prišiel o svoju pozíciu. Znamenalo to, že som musel po nové pneumatiky zájsť skôr. Začal som mať na nich celkom dobrý pocit. Nepochybujem o tom, že by som si udržal dobrú rýchlosť a pravdepodobne by som zvládol aj undercut,” dokončil rozhovor už len v rovine teórie Bottas.