logo F1online.sk

Pneumatiky budú od roku 2026 menšie a ľahšie, hlási Pirelli

Pneumatiky Pirelli
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 11. 2023

Medzinárodná automobilová federácia a Formula 1 už nejaký ten piatok avizujú, že hodlajú prísť s riešením, vďaka ktorému sa súčasné robustné monoposty o niečo zoštíhlia. Dosiaľ však nebolo nikde povedané, že ruka v ruke s autami sa zmenšia aj pneumatiky, a teda samotné kolesá. Pirelli totiž hlási, že k zmenám dôjde aj v tejto oblasti, pričom sa v kuloároch špekuluje, že osemnásťpalcové disky nahradia šestnásťpalcové.

Veľkosť pneumatík a kolies sa menila naposledy pomerne nedávno, a to na začiatku minulej sezóny, keď trinásť palcové disky nahradili osemnásť palcové. V roku 2026 dôjde k zmene zrejme opäť, tentokrát však smerom nadol. Informáciu potvrdilo samotné Pirelli a najpovolanejší z povolaných – Mario Isola.

„V roku 2026 budeme mať úplne nové autá a pravdepodobne aj nové, veľkostne odlišné pneumatiky,“  uviedol šéf Pirelli, ktorého slová cituje Motorsport.com. „Je možné, že pneumatiky budú menšie a ľahšie. Zatiaľ to nie je presne zadefinované. Je však verejným tajomstvom, že cieľom (Formuly 1 a FIA) je navrhnúť ľahšie a agilnejšie autá a pneumatiky sú súčasťou hmotnosti auta.“

„Je preto možné, že budeme musieť dodávať menšie pneumatiky,“ poznamenal Talian. „Pokiaľ budeme musieť dodávať menšie pneumatiky, podobne ako v minulosti, tak v roku 2026 jednoducho zas a znova zmeníme výrobné parametre.“

Isola naznačil, že Pirelli je prakticky jedno, aké veľké pneumatiky bude Formule 1 dodávať. Spoločnosť sa zakaždým prispôsobí požiadavkám trhu a zadávateľa, ktorým je v tomto prípade kráľovná motoršportu, prípadne FIA.

„Je súčasťou našej dohody s Formulou 1, že sa budeme riadiť požiadavkou zainteresovaných strán a navrhneme pneumatiku, ktorá bude vždy v súlade s cieľom definovaným všetkými zainteresovanými stranami,“ uzavrel šéf Pirelli.