logo F1online.sk

Stroll celú sobotu presedel na toalete, Villeneuve ho skritizoval

Lance Stroll
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala11. 10. 2020

Lance Stroll bude na dnešnej Veľkej cene Eifelu chýbať. Neobjavil sa už v sobotňajšom treťom tréningu a následne v kvalifikácii potom, čo mal zdravotné problémy. Podľa Otmara Szafnauera 30 minút pred štartom sobotňajšieho tréningu dal tímu vedieť, že do monopostu nezasadne.

Racing Point okamžite kontaktoval Nica Hülkenberga, ktorý sa expresne dopravil na okruh a kvalifikáciu stihol. V monoposte však nesedel od augusta a viacero vecí bolo preňho nových. Určite mu nemožno vyčítať, že obsadil len posledné dvadsiate miesto — na postup stratil len 0,4 sekundy.

“Bola to ťažká úloha, my sme radi, že splnil 107-percentný limit, to sme od neho aj chceli, aby mohol v nedeľu pretekať,” vysvetlil Otmar Szafnauer. “Má pod sebou slušné auto a odjazdil pár kôl. Ak bude mať dobrý štart, bude mať šancu zabodovať.”

Ideálne by, prirodzene, bolo, keby mohol jazdiť Stroll. “Už od Ruska sa necíti veľmi dobre. Myslím si, že je trochu prechladnutý,” pokračoval Szafnauer. Tím nechcel nič riskovať a uvažoval aj o tom, či sa nenakazil koronavírusom. “Viackrát sme ho testovali vrátane testov pred týmito pretekmi. Mal tri alebo štyri negatívne testy. Nevykazuje bežné symptómy pre COVID-19, proste sa len necíti dobre.”

“A v piatok v noci mal žalúdočné problémy. Celý čas presedel na toalete. Povedal, že stratil veľa tekutín a od toalety sa nemohol vzdialiť na dostatočne dlhý čas na to, aby si mohol sadnúť do monopostu. Neviem, či niečo nezjedol… Povedal len, že sa na to necíti,” pokračoval rodák z Rumunska.

O dva týždne nás čaká preteková dvojička Portimao-Imola. Stroll si povedal, že bude lepšie, ak v Nemecku nechá za seba jazdiť náhradníka a poriadne sa pripraví na ďalšie preteky.

“Dúfali sme, že sa mu to zlepší. Má symptómy ako pri chrípke, necíti sa dobre, nemohol cvičiť, nuž a spolu s tým, že niečo zjedol alebo má črevnú chrípku, povedal, že to nedá. Má pri sebe doktora, ktorý naňho dohliada. Keď sa bude cítiť dosť dobre na to, aby odišiel, tak pôjde domov,” ozrejmil Szafnauer.

Nico Hülkenberg v piatok prezradil, že keď mu Otmar Szafnauer zavolal, tak bolo okolo jedenásť hodín a ešte stále sedel na káve v Kolíne. V tíme totižto padlo oficiálne rozhodnutie len krátko pred tréningom.

“Tridsať minút pred tretím tréningom si stále hovoril, že chce do toho ísť, ale potom si uvedomil, že ak sa mu to nezlepší, bude sa musieť kvalifikovať a potom pretekať. Na také preteky by sa určite v tom stave, v ktorom bol, netešil. Dúfal, že sa už dostane z toalety a bude môcť prísť, ale do tretieho tréningu zostávalo 30 minút. Inak by sme Hülkenbergovi dali vedieť už o jeden deň skôr a stihol by aj tretí tréning,” zhrnul Szafnauer.

Jacques Villeneuve, tradičný kritik Lanca Strolla, si túto príležitosť nenechal ujsť a v sobotu pre Sky Italia uviedol: “Aj so žalúdočnými problémami idete pretekať. Ak naozaj chcete niečo vo Formule 1 dosiahnuť, nemôžete len tak vynechať preteky. Buď má Lance naozaj veľké bolesti, čo by znamenalo, že je to niečo vážne, alebo proste nemá vôľu na to, aby pretekal na najvyššom leveli.”