logo F1online.sk

Rosberg chváli Bottasa: Toto platí na Hamiltona

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2020

Valtterimu Bottasovi sa podarilo znížiť nepriaznivú kvalifikačnú bilanciu s Lewisom Hamiltonom na 8:3, keď na Nürburgringu získal pole position. Podľa Nica Rosberga tým Lewisovi Hamiltonovi jasne dal najavo, že s ním ešte stále treba počítať. Majster sveta z roku 2016 okrem toho vidí priestor na využitie jednej Hamiltonovej slabiny.

Tentoraz delilo dvojicu Mercedesov až 0,256 sekundy, čo nie je tento rok štandardom — aspoň nie v prípade, keď je na čele poradia Valtteri Bottas. “To Bottasovo kolo bolo fantastické. Sledoval som ho a bolo perfektné. A pod takým tlakom!” okomentoval Bottasov výkon Nico Rosberg.

“To je presne ten odkaz, ktorý musí Lewisovi neustále posielať: Ešte sme neskončili, stále som v súboji o majstra sveta,” pokračoval nemecký šampión. “Ak takto bude zajtra pokračovať, bude to skvelé.”

Nico Rosberg už pozná, čo na Lewisa Hamiltona platí. Myslí si, že dva tresty, ktoré Brit dostal v Rusku za nesprávny nácvik štartu, ho rozhodili a negatívne nastavenie si doniesol aj na Nürburgring.

“Presne tak, a to je Lewisova slabina. Niekedy príde o svoju formu a môže spadnúť. Potom zostane na zemi ešte pár pretekov,” hlási Rosberg. Bottasovou úlohou by malo byť potopiť Hamiltona ešte hlbšie. “Musíte sa pokúsiť ho držať v tom stave a medzitým zbierať čo najlepšie výsledky.”

“Ak sa Lewis skutočne dostal do tohto stavu — čo teda nevieme, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať zajtra —, tak Valtteri potrebuje vyhrať a maximalizovať svoj bodový zápis. Je to jediná šanca, ktorú dostanete a jediná šanca, ako bojovať s Lewisom,” doplnil Nico Rosberg.

Rodák z Nastoly porazil Lewisa Hamiltona v kvalifikácii prvýkrát od augustovej Veľkej ceny 70. výročia F1 a ukončil Hamiltonovu sériu piatich pole positions za sebou.

“Moje posledné kolo v Q3 sa mi do bodky vydarilo, presne to som potreboval,” vyjadril sa ku sobote Bottas. “Je fajn takto ho dať dokopy. Keď máte poslednú šancu a zvládnete to v tom poslednom kole, máte z toho dobrý pocit.”

“Bolo to náročné s tým krátkym tréningom a podmienkami, s tým ako dostať pneumatiky v prípravnom kole do ideálneho okna. To dnes bolo dôležité. Vo výjazdovom kole môžete skúsiť rôzne veci, či už pri brzdení alebo pri takýchto podobných veciach. Ja som tam nakoniec moje pneumatiky dostal, a to posledné kolo bolo naozaj fajn. Užil som si ho,” usmieval sa víťaz poslednej veľkej ceny.

V šampionáte však stále stráca 44 bodov a jeho konzistentnosť sa s tou Hamiltonovou nemôže porovnávať. V sobotu ale trval na tom, že môže vyhrať druhýkrát za sebou a opäť stiahnuť náskok na svojho súpera.

“Samozrejme, že v to verím,” ohradil sa Bottas. “To je môj jediný cieľ na zajtra. Dúfam, že budem mať dobrý štart.”