logo F1online.sk

Hamilton chcel mediumky, lebo: Rád robím veci inak

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2020

Štart na stredne tvrdej zmesi vie byť z viacerých dôvodov výhodný. V druhej časti kvalifikácie sa oň snažil Lewis Hamilton a bol na najlepšej ceste postúpiť do Q3 na pneumatikách so žltým označením. Tím ale nakoniec jeho rozhodnutie zmenil.

Kvalifikovať sa do Q3 na mediumkách sa okrem Mercedesov pokúsili aj Ferrari a Daniel Ricciardo. S výnimkou Lewisa Hamiltona ale nikto nezajazdil dostatočne dobrý čas na postup. Brit mal na konte kolo na úrovni 1:26,183, s ktorým by v Q2 obsadil pohodlnú štvrtú priečku.

V závere Q2 je bežnou praxou, že aj piloti, ktorí majú zajazdený dobrý čas na stredne tvrdej zmesi, ešte nasadia mäkkú zmes. Vďaka tomu pred Q3 nazbierajú ďalšie informácie o tom, ako sa zlepšuje alebo zhoršuje trať. Predtým, ako dokončia kolo, však výrazne spomalia, aby neprekonali čas z prvého pokusu.

To Lewis Hamilton dnes nespravil. “Mohol som na tých pneumatikách postúpiť. Chcel som na nich vyštartovať, lebo rád vždy robím niečo inak. Tím však rozhodol za nás oboch, že budeme na rovnakých pneumatikách.”

Britský pretekár sa však na stratégov nechce sťažovať. Uvedomuje si, že pri takých nízkych teplotách, aké sa očakávajú v nedeľu, by mohol byť štart na mediumkách rizikový. Dostať ich do prevádzkového okna by sa nemuselo v zahrievacom kole podariť. V prvom kole by sa potom prepadol a za súpermi na mäkších pneumatikách by mu bola väčšia strategická variabilita nanič.

“Zajtra uvidíme, či to bolo správne rozhodnutie. Ja som si istý tým, že bolo správne. Myslím, že tie druhé pneumatiky by boli trochu pritvrdé,” nechal sa počuť šesťnásobný majster sveta, ktorý sa v nedeľu bude snažiť predbehnúť Valtteriho Bottasa a konečne vyrovnať rekord Michaela Schumachera.

Nezabúda však ani na Maxa Verstappena, ktorý bol dnes veľmi blízko k zisku pole position — najbližšie v celej tejto sezóne. “Dnes odviedol dobrú robotu, ako vždy. Myslím, že si priniesli nejaké novinky, takže sa nám priblížili.”

Hamilton uzavrel rozhovor tradične: “Znamená to, že poraziť ich bude zajtra naozaj ťažké, keďže vždy sú nám v pretekoch bližšie. Možno budú ešte rýchlejší ako my.”