logo F1online.sk

Prebúdza sa Ferrari? Keď nasadíme nové diely, fungujú, raduje sa Leclerc

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2020

Charles Leclerc bol v sobotu jedným z najvysmiatejších pilotov v štartovom poli. Dokázal totižto ukoristiť štvrté miesto v podmienkach, v ktorých sa Ferrari malo triasť o to, či sa mu podarí dostať do finálovej desiatky. Monačana výsledok teší o to viac, že zafungovali novinky, ktoré si Ferrari pripravilo pre Veľkú cenu Eifelu.

Ferrari pôsobilo sebavedomo už v druhej časti kvalifikácie, keď sa pokúsilo kvalifikovať do tretej časti na stredne tvrdej zmesi. Po prvých pokusoch sa však ocitlo len na chvoste prvej desiatky, a tak prezulo na istejšiu mäkkú zmes. S ňou sa už Leclerc hravo prebojoval do kvalifikačného finále.

A v ňom nezaostal, naopak, rozdelil dvojicu Red Bullov na treťom a piatom mieste. “Som dosť prekvapený, hlavne pri tomto počasí,” povedal na margo svojho štvrtého miesta Charles Leclerc. “Čakal som, že budeme mať v chladnom počasí problémy. Už od začiatku sezóny sa trápime s tým, ako prinútiť pneumatiky fungovať, keď je chladno. Zdá sa, že dnes nám to vyšlo. Som veľmi spokojný a spokojný som aj so svojím posledným kolom. Všetko som dal dokopy, štvrté miesto je skvelé.”

Scuderia predstavila vylepšenú podlahu a prepracovanú oblasť deflektorov. Pred víkendom si od noviniek nikto nesľuboval zázraky, ale nakoniec Leclercovi pomohli. Pilot Ferrari vyzdvihol pokroky, ktoré inžinieri v posledných týždňoch robia.

“Tento víkend sme priviezli nejaké novinky, ktoré dobre zafungovali. Nesnažíme sa nájsť zlepšenia, ktoré by nám dali obrovský časový zisk, každý víkend sú to len drobné rozdiely. Teraz to dobre funguje. Vždy, keď nasadíme na auto niečo nové, funguje to,” pochvaľuje si úspešný postup Leclerc. “To je najdôležitejšie, pretože v minulosti sa to nedialo. Pomáha nám to postaviť dobrý základ auta.”

Charles Leclerc opäť porazil svojho tímového kolegu. Sebastian Vettel vypadol už v druhej časti kvalifikácie, no na druhej strane treba pripomenúť, že vylepšené súčiastky dostal až v kvalifikácii.

Nico Rosberg teda Leclercovi položil otázku: Prečo Vettel tak zaostáva? “Ak mám byť úprimný, ani poriadne neviem. Myslím, že hlavne v prvom sektore sme boli konkurencieschopní, ale ako hovoríš, Seb je štvornásobný majster sveta. Som si istý, že sa vráti na miesto, ktoré si zaslúži. Ja sa momentálne koncentrujem na seba, s autom sa snažím tlačiť čo najviac to ide. Tento recept zaberá.”

Teraz môžeme zopakovať staré formulové klišé: body sa rozdávajú až v nedeľu. A ako to v nedeľu dopadne, to pri pohľade na stred poľa nik nevie povedať. Tímy totižto nemali čas poriadne vyskúšať pretekové nastavenia.

“Budú to veľmi zaujímavé preteky, pretože všetci ideme do neznámeho teritória. Nikto sme zatiaľ neabsolvovali žiadne simulácie s väčším množstvom paliva. Dôležité bude starať sa o pneumatiky a čo najlepšie predpovedať, na ktorej náprave budú gumy odchádzať ako prvé. Na to bude treba zajtra dávať veľký pozor,” dodal Leclerc.

Súvisiace články