logo F1online.skF1online.sk

Red Bull v šprinte nenašiel vyzývateľa. Verstappen bol opäť prvý v cieli

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2023

Max Verstappen nezaváhal a v sobotnom šprinte v Austine potvrdil rolu najväčšieho favorita víkendu. Aj keď obe kvalifikácie priniesli nesmierne vyrovnaný priebeh, sobotný šprint nám trochu vzal vietor z plachiet. Nielenže to neboli tie najzáživnejšie preteky v sezóne, ale zároveň ukázali, že Red Bull zrejme bude v pretekovom tempe opäť dominovať.

Štart šprintu prebehol relatívne pokojne. Charles Leclerc sa odrazil vynikajúco a chcel Maxovi Verstappenovi uchmatnúť vedenie, ale miesto toho stratil v prvej zákrute druhé miesto v prospech Lewisa Hamiltona, ktorý sa zdal byť mimo trať, ale komisári tento incident nakoniec neriešili. Veľmi dobre sa odpichol aj Carlos Sainz, ktorý ako jediný zvolil mäkké pneumatiky, a posunul sa na štvrté miesto pred pilotov McLarenu.

Za jazdcami stajne z Wokingu sa za chvíľku zoradil vláčik a hlavne Sergio Pérez s Georgeom Russellom zavelili do ofenzívy, keď v treťom kole obaja prekonali Oscara Piastriho. Brit však svojho súpera predbehol za bielou čiarou a komisári mu naparili päťsekundový trest. Na čele medzitým Lewis Hamilton ukazoval s Mercedesom nevídané tempo a držal sa Verstappena ako kliešť, ale po pár kolách sa predsa len prejavila prevaha Red Bullu.

V piatom kole prenikol do bodovanej osmičky Pierre Gasly, ktorý taktiež prekonal Piastriho a ofenzívne naladený bol aj Lando Norris so snahou predbehnúť Carlosa Sainza. Španiel sa však dobre bránil a výdatne pomáhal tímovému kolegovi pred ním, ktorý postupne navyšoval náskok. Norris doručil predbiehací manéver „až“ v desiatom kole z celkových devätnástich. V tejto fáze už šprint prebiehal pomerne pokojne a Sainzovo trápenie na mäkkých pneumatikách bolo v podstate jediným vzrušujúcim prvkom.

Tým sa začal Sainzov prepad. Pilot Ferrari sa nedokázal udržať v DRS dosahu za Norrisom a v jedenástom kole ho predstihol aj Sergio Pérez. Na rade bol George Russell, ktorý však mal na konte penalizáciu, a tak potreboval Carlosa nielen predbehnúť, ale tiež si vybudovať náskok viac ako päť sekúnd.

Šprint v tomto okamihu ustrnul a v jeho druhej polovici sme takmer nič nevideli. Alex Albon na deviatom mieste sa v úplnom závere snažil, čo mu sily stačili, dotiahnuť na Georgea Russella, ktorý s päťsekundovým trestom zostal zaseknutý za Sainzom. Okrem toho sa však od polovice šprintu nezmenilo v bodovanej osmičke prakticky nič.

Max Verstappen si tak dokráčal k pohodlnému víťazstvu v šprinte. Lewis Hamilton skončil druhý. Aj keď to zo začiatku vyzeralo, že by mohol vyzvať Red Bull, nakoniec sa to nepodarilo. Tretí skončil Charles Leclerc, ku ktorému sa v závere veľmi nebezpečne priblížil štvrtý Lando Norris. Bodovanú osmičku uzavreli Sergio Pérez, Carlos Sainz, Pierre Gasly a George Russell. Prestavte si, že Alexovi Albonovi v závere chýbali k poslednému bodíku mizivé tri desatiny sekundy.

Ako to zhodnotil komentátor Sky Martin Brundle: „Máme za sebou pár dobrých šprintov, ale tento k nim nepatrí.“ To asi najlepšie vystihuje sobotné dianie v Austine.

tables.undefined - VC 2023

logo Mercedes
Lewis Hamilton
logo Red Bull
Max Verstappen
logo Ferrari
Charles Leclerc
Pilot
1.
Max Verstappen
2.
Lewis Hamilton
3.
Charles Leclerc
4.
Lando Norris
5.
Sergio Pérez
6.
Carlos Sainz
7.
Pierre Gasly
8.
George Russell
9.
Alex Albon
10.
Oscar Piastri
11.
Esteban Ocon
12.
Daniel Ricciardo
13.
Fernando Alonso
14.
Júki Cunoda
15.
Nico Hülkenberg
16.
Valtteri Bottas
17.
Kuan-jü Čou
18.
Kevin Magnussen
19.
Logan Sargeant
-
Lance Stroll

Live

Súvisiace články

Diskusia