logo F1online.sk

Aston Martin vysvetľuje svoj prepad: Simulátor nás poslal zlým smerom

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala26. 10. 2023

Kým Aston Martin vyvíjal monopost na základe toho, čo si bývalý šéf aerodynamiky Red Bullu Dan Fallows priniesol do svojho nového pôsobiska, zelený tím kraľoval “zvyšku sveta”. Potom však studnica dovezených nápadov z Milton Keynes vyschla a britská stajňa musela začať pracovať takpovediac bez pomoci. Ako to dopadlo, už všetci dobre vieme. Aston Martin sa obhajuje tým, že k chybe došlo pri simuláciách.

Lando Norris si v Austine uťahoval z Aston Martinu slovami, že s každým vylepšením sa ich auto len zhoršuje. Mladý Brit to ako vždy myslel v prvom rade ako vtip, no aj tak mu musíme dať za pravdu. McLaren a Aston Martin v tejto sezóne pracujú podľa dokonalej nepriamej úmery; čím viac desatiniek McLaren získa, tým viac ich Aston Martin stratí.

Technický riaditeľ Aston Martinu Dan Fallows prezradil, že v Silverstone už vedia, kde narazila kosa na kameň. “Už vieme, čo sme spravili zle, že sme tak rozhodili balans monopostu. Pochopili sme, prečo to tak uškodilo našej celkovej výkonnosti. Teraz pôjde o to nezopakovať tú istú chybu. Toto bol rok učenia sa.”

Aston Martin veril, že sa mu podarí prinavrátiť si starú formu austinským balíčkom vylepšení. Šprintový formát a problémy s brzdami mu túto snahu výrazne skomplikovali, no v nedeľu sme videli náznaky zlepšenia.

Zástupca technického riaditeľa Eric Blandin prezrádza: “Naše simulačné nástroje nás po stránke aerodynamiky zviedli istým smerom. My sme tento smer nasledovali, no tento smer bol skrátka nesprávny. Myslíme si, že s novým balíčkom sme problém odstránili.”

Aston Martin zrejme má isté rezervy, pokiaľ ide o prácu na simulátore. Naznačuje to nielen chybné nasmerovanie vývoja, ale aj problémy s brzdami v USA. Chybné údaje z továrne totiž viedli k tomu, že sa brzdy prehrievali.

“Neustále sa musíte zlepšovať. My vylepšujeme aj naše simulácie,” ubezpečil Blandin. “Simulačné nástroje sú však len také dobré, ako dáta, ktoré do tých simulácií vložíte. Ide o to všetkému lepšie porozumieť a pokúsiť sa zlepšiť koreláciu dát.”

Súvisiace články