logo F1online.sk

Steiner o Ilottovi: Nie je na našom zozname

Callum Ilott
© Twitter/Haas F1 Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 10. 2020

Tím Haas stále nepotvrdil jazdecké zloženie pre rok 2021. Zástupcovia tímu zahmlievajú a všetky rokovania držia pekne pod pokrievkou. To otvára stavidlá rozličným špekuláciám.

Pred dvoma týždňami bol „v móde“ Sergio Pérez, ktorý už s Haasom mal uzavrieť predbežnú dohodu. Pred týždňom k nám z Talianska dorazili správy o záujme ruského miliardára Dmitrija Mazepina, ktorý disponuje ťažkým kalibrom v podobe miliardového imania. A nechýbajú aj pripomienky tesného prepojenia Haasu a Ferrari, ktoré má v tomto roku vo Formule 2 silnú skupinku juniorov. Jeden z nich, Callum Ilott, sa predstaví v prvom voľnom tréningu na VC Eifelu.

Šéf Haasu Günther Steiner pred niekoľkými týždňami povedal, že jeho tím má zoznam asi desiatich potenciálnych kandidátov. Vo štvrtok pred veľkou cenou dodal, že Ilott na ňom nie je.

„Na našom zozname ho nemáme, pretože je v prvom rade jazdcom Ferrari,“ povedal Steiner na margo britského mladíka. „Neviem, aké sú ich plány, čo preňho chystajú atď. Momentálne teda nie je na našom zozname.“

„Veľmi ho však rešpektujem, pretože je druhý v celkovom poradí F2, čo znamená, že je dosť dobrý. Prvýkrát som sa s ním stretol až dnes ráno a bolo to len krátke stretnutie. Popoludní máme tímový míting, tak budem mať konečne možnosť spoznať ho trochu lepšie.“

„Ako som už povedal a povedal som to veľmi úprimne, na našom zozname momentálne nie je. Možno sa naň dostane zajtra,“ dodal Steiner.

Tirolčan však nechce dostávať 21-ročného rodáka z Cambridgu pod tlak. Vyhlásil, že časy nie sú v prvom tréningu zásadné. Ako prednedávnom povedal Antonio Giovinazzi, prvý voľný tréning je pre mladého jazdca veľmi ťažkou skúškou. Nové auto, nový tím, špinavá trať a tie najtvrdšie dostupné zmesi pneumatík. Navyše, v piatok by mohlo pršať.

„Nezáleží to od výsledku tréningu,“ povedal Steiner na margo toho, čo musí Ilott spraviť, aby sa na zoznam Haasu dostal. „Samozrejme, ak urobí nejakú vec, ktorú nemá urobiť, napríklad havaruje, na zoznam sa pochopiteľne nedostane.“

„Zajtrajšok však nebude o tom ho tam dostať. Zajtrajšok je o tom dostať z neho nejaký potenciál a sledovať jeho prácu. No a potom… stále to je pilot Ferrari, takže záleží od toho, aké plány do budúcna s ním majú oni.“

„Nechcem, aby sa nás snažil ohúriť, tomu sa naozaj chcem vyhnúť, pretože to môže viesť k niečomu, čo nebude dobré pre nikoho. Dnes popoludní mu povieme, čo od neho očakávame, a síce dôkladnú spätnú väzbu, aké sú jeho dojmy. Nie časy na kolo. Najviac nás môže ohúriť tým, že neurobí nič hlúpe,“ vyhlásil Steiner.

Boss Haasu je neustále bombardovaný otázkami ohľadne budúceho jazdeckého zloženia. Mnohí považujú Ilotta za jedného zo silných kandidátov, hoci tých Steinerove štvrtkové vyjadrenia zrejme trochu schladia. Podľa jeho slov totiž nielenže nie je na zozname, ale Haas a Ferrari o možnosti urobiť z neho jazdca amerického tímu pre rok 2021 ani nerokovali.

„Diskutovali sme len o voľnom tréningu, o ničom inom sme nehovorili,“ vyhlásil Steiner.

Súvisiace články