logo F1online.skF1online.sk

Hamiltonovi svitá na lepšie časy: Konečne vylepšenie, ktoré je cítiť

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2023

Po dvoch rokoch a mnohých balíkoch vylepšení, z ktorých niekoľko dostalo nálepku prelomové, to prišlo. Lewis Hamilton vraj prvýkrát od začiatku sezóny 2022 pocítil, že vylepšenia na monoposte Mercedesu skutočne fungujú. Ak je to pravda, pred rokom 2024 sú to skvelé správy pre všetkých fanúšikov tejto stajne z Veľkej Británie.

Nasadiť nové komponenty počas šprintového víkendu je pomerne veľké riziko. Po piatku by o tom vedel hovoriť napríklad Aston Martin. Čo sa však dá robiť, ak do konca sezóny zostáva pár súťažných víkendov, v ktorých sa bude bojovať už len o pár, povedzme si úprimne, bezvýznamných víťazstiev?

Aj v Mercedese si uvedomujú, že teraz už ide výlučne o rok 2024. Jedným z prvých krokov pred blížiacim sa ročníkom je aj predstavenie vylepšenej podlahy, ktorá má inžinierom ukázať ten správy smer. Zdá sa, že sa to podarilo.

“Neviem tak celkom povedať, či je to nejaký ukazovateľ pred budúcim rokom. Ako však pokračujeme s experimentovaním, rozširujeme svoje znalosti ohľadom toho, kam sa vydávame, kam chceme nasmerovať náš monopost,” rozrečnil sa Lewis Hamilton po zisku skvelého tretieho miesta v austinskej kvalifikácii.

Brit pokračoval pomerne neutrálne, ale postupne pridával na pozitivizme. “Táto podlaha nie je diametrálne odlišná. S vylepšením prichádza aj nádej, ale zvyšok auta je presne rovnaký. A my máme veľmi veľa oblastí, v ktorých sa potrebujeme zlepšiť.”

“Toto je však zlepšenie. Toto je za posledné dva roky jedno z prvých vylepšení, ktoré skutočne cítim. Je to pozitívna vec. Potrebujeme spraviť ešte dva-tri takéto kroky, aby sme sa stali superkonkurencieschopní. Verím, že našim chlapcom sa to môže podariť,” vyhlásil Hamilton.

Továrne v Brackley a Brixworthe idú na plné obrátky. Ich práca pomáha zvýšiť výkonnosť monopostu a, ako hovorí Lewis Hamilton, dostať ho “na vyššiu úroveň”, no ovládanie Mercedesu W14 sa príliš nemení. K výraznejším zmenám v tomto smere môže prísť až cez zimu.

Lewis Hamilton vzýva svojich inžinierov aj za tieto pokroky. “Som naozaj veľmi vďačný celému tímu za tieto zlepšenia auta. Všetci pracovali nesmierne tvrdo na tom, aby tieto vylepšenia predstavili. Dôkazom tvrdej práce každého jedného člena tímu je, ako blízko sme McLarenu a Ferrari, ba dokonca aj Red Bullom.”

Ako sme si však zvykli, Hamiltonove vyjadrenia pre médiá často pripomínajú jazdu na húsenkovej dráhe. V piatok bol na vrchole, no čo príde v sobotu a v nedeľu? Tentoraz sa preto rozhodol pre opatrnejšie predpovede.

“Na to je ešte skoro,” zareagoval na žiadosť, aby zhodnotil vyhliadky Mercedesu. “Nikto z nás ešte neodjazdil dlhý stint, takže nemám ani poňatia. Keďže Red Bull v prvej trojke chýba, možno bude tento súboj o čosi tesnejší, pretože obyčajne sú pred nami a zmiznú v diaľke. Dúfajme, že my traja zvedieme tesnú bitku.”

Súvisiace články

Diskusia