logo F1online.sk

Na označenie „padok“ v Las Vegas zabudnite. Promotér pretekov sa rozhodol urobiť výnimku

Las Vegas, USA
© David Vives/Unsplash
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 10. 2023

Pojem padok sa v motoršporte používa už desaťročia. Na tohtoročnej tretej veľkej cene na pôde Spojených štátov amerických však dôjde k výnimke a okolie trate ponesie iný názov. Dôvod? Nedávna masová streľba v „meste hriechu“, ktorej sa dopustil istý Stephen Paddock.

V októbri pred šiestimi rokmi sa v Las Vegas počas jedného z festivalov odohrala tragická udalosť. Muž menom Stephen Paddock spustil paľbu do davu ľudí, následkom ktorej prišlo 60 ľudí o život a až 867 ich bolo zranených.

Vzhľadom na túto temnú a nedávnu minulosť sa organizátori pretekov rozhodli dištancovať sa od pojmu padok – ktorý sa používa v kráľovnej motoršportu už celé dekády a ktorého názov je odvodený od miesta, kde sa pred pretekmi zoraďujú dostihové kone – a okolie trate tak pre tentokrát ponesie označenie „pit building“.

„Veľká cena Las Vegas reflektujúc na túto citlivú tému ponesie – ako sme mali vždy v úmysle – alternatívny názov pre náš komplex, ktorý bude zahŕňať aktivity spojené s F1, predaj jedál, nápojov, obchody s tovarom, priestory pre podujatia a ďalšie veci počas celého roka,“ uviedol pre GPfans hovorca podujatia.

„Aj keď v najbližších týždňoch zverejníme dlhodobý názov budovy, Veľká cena Las Vegas bude túto budovu [respektíve miesto] vždy označovať len ako ´pit building´, a teda citlivou terminológiou a iba výlučne v priebehu súťažného týždňa a v prípadoch tradičného prevádzkového kontextu,“ dodal hovorca.