logo F1online.sk

Albon v šprinte poskočil o desať miest: Prestalo fúkať a auto ožilo

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 10. 2023

Odkiaľ sa tam vzal? Keď sa Alex Albon v závere šprintu objavil v boji o bodovanú osmičku, nejeden z nás prekvapene zhíkol. Veď britsko-thajský pretekár štartoval až zo sedemnásteho miesta, ale nejakým spôsobom sa mu podarilo dostať dopredu. Prekvapilo to aj samotného Alexa.

Bol to skrátka ďalší perfektný výkon pilota Williamsu, ktorý neurobil chyby, vyhol sa kolíziám, mal skvelé tempo a obuté stredne tvrdé pneumatiky. Tie si zvolili aj Pérez či Hülkenberg, ktorí kolidovali, ale nezvolili si ich Alonso či piloti Alpinu.

Albona napokon delili v cieli šprintu od pilota Ferrari Charlesa Leclerca len štyri tisíciny sekundy, ale Monačan nakoniec dostal trest za opakované prekračovanie traťových limitov, takže sa jazdec Williamsu dostal až na siedme miesto a ukoristil pre svoj tím nesmierne cenné dva body na trati, ktorá monopostu FW45 nemala sedieť.

„Rozhodne som to nečakal,“ usmieval sa po šprinte Albon. „Došlo tam k nejakým nehodám, čo nám pomohlo, zvolili sme dobrú stratégiu a v skutočnosti sme mali aj dobré tempo odhliadnuc od trochy toho šťastia.“

„Pred štartom prestalo fúkať, čo sa stalo vôbec prvýkrát tento víkend, a auto ožilo. Mal som pocit, akoby som mal rovnakú priľnavosť ako všetky monoposty top tímov predo mnou – ak nie ešte väčšiu. Je to trochu prekvapenie a musíme porozumieť, prečo k tomu došlo, ale dostáva nás to do dobrej pozície pred nedeľnými pretekmi,“ dodal spokojne Albon.

Jeho tímový kolega Logan Sargeant pôsobil v Katare veľmi solídnym dojmom. S Alexom prehral piatkovú kvalifikáciu len veľmi tesne, pomerne blízko bol aj v sobotnej kvalifikácii, ale nedokázal sa zmestiť medzi biele čiary a štartoval z posledného miesta.

Najhoršie však bolo, že ho v šprinte podobne ako Liama Lawsona nachytal okruh Losail. Americký mladík urobil chybu, dostal hodiny a skončil v štrku, čo je pre pilota vždy veľmi nepríjemné.

„Úprimne, bola to z mojej strany hlúpa chyba. Zatočil som príliš prudko cez obrubník na vjazde do zákruty a zadok monopostu sa odtrhol. Po celý víkend som jazdil veľmi dobre, ale toto bola hlúpa chyba,“ priznal po skončení šprintu Sargeant.

„Myslím si, že až do toho okamihu to bol veľmi pozitívny víkend. Našťastie sa to zaobišlo bez škôd, ale tej chybe som sa mal vyhnúť. V nedeľu však máme ďalší pokus, štartujeme vyššie a pred nami sú celé preteky, počas ktorých sa toho môže stať mnoho,“ dodal Logan.

Súvisiace články