logo F1online.sk

Neweyho „All Stars“ tím: Legendárny dizajnér by vedľa Verstappena posadil Alonsa

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 10. 2023

„Návrhár“ Red Bullu pôsobí vo Formule 1 už viac než tri desaťročia. Neweymu za toto obdobie prešlo rukami množstvo pretekárov, vrátane majstrov sveta Nigela Mansella, Alaina Prosta, Damona Hilla, Jacquesa Villeneueva, Mikku Häkkinena, Sebastiana Vettela či Maxa Verstappena. Brit vie pomerne dobre posúdiť, ako rozlíšiť talentovaného jazdca od pretekára svetovej úrovne. Koho by tak rodák z Colchesteru angažoval do svojho vysnívaného tímu, mať takú možnosť?

Newey sa sprvu s odpoveďou na otázku ktovieako neponáhľal. Spočiatku diplomaticky pochválil hneď niekoľko legendárnych držiteľov titulov, aby následne, po hodnej chvíľke, odkryl karty. Dizajnér, zásluhou ktorého sa Williams, McLaren a Red Bull tešili z víťazstva v Pohári konštruktérov dokopy dvanásťkrát, si do svojho „All Stars tímu“ vybral Maxa Verstappena s Fernandom Alonsom.

„Každý majster sveta je jednoznačne skvelý jazdec,“ vyjadril sa na začiatok Adrian Newey. „Všetci títo chlapci sa povahovo od ostatných výrazne líšia. Niektorí z nich sú veľmi sebavedomí. Nazdávam sa, že to je jeden z kľúčov úspechu. Nie všetci sú však sebavedomí, každý je iný.“

„Prvú vec, ktorú chce dať tímový kolega tomu druhému na vedomie, obzvlášť, keď je mladý alebo ambiciózny, je, že je lepší. Pravdepodobne bude následne uvažovať tak, že keď je lepší, môže zničiť sebavedomie tomu druhému alebo niečo na ten spôsob.“

„Myslím si, že Maxovi sa to na základe jeho schopností podarilo, ale nie nejako úmyselne. Alex [Albon] sa usiloval vyrovnať sa s tým, aký rýchly Max bol. Rovnako tak aj Pierre [Gasly] a ďalší jazdci.“

„Ak budete mať v tíme dvoch jazdcov, z ktorých je jeden výnimočný a druhý skvelý, tak ten skvelý jazdec, ktorý nie je až na takej úrovni, ako ten výnimočný, musí proste v určitých momentoch prijať, že v niektorých aspektoch – napríklad v tempe – nemôže jednoducho Maxa poraziť,“ poznamenal 64-ročný Angličan.

„Ten druhý jazdec bude proste musieť zvoliť inú stratégiu, takú, akou sa v minulosti podarilo Nikimu [Laudovi, v roku 1984, pozn. red.] zdolať Alaina [Prosta]. Alain bol vždy rýchlejší, ale Niki dokázal zvíťaziť v šampionáte. Pravdepodobne to isté sa stalo v prípade Nica [Rosberga] a Lewisa [Hamiltona].“

Kde však nájsť takého pilota, ktorý by bol od Maxa síce o kúštiček pomalší, no zato rovnako alebo viac konzistentný ako Holanďan? Newey ukazuje prstom na Fernanda Alonsa, ktorý je ale známy tým, že sa s pozíciou tímovej dvojky nikdy predtým neuspokojil – taký Lewis Hamilton by o tom istotne vedel povedať svoje. Prečo si teda jedna z popredných persón Red Bullu myslí, že tentokrát by bolo všetkému inak a Španiel by poslušne „šúchal nožičkami“?

Newey argumentuje, že s pribúdajúcimi rokmi sa stal Alonso pokojnejším a k obdobne husárskym kúskom, ako napríklad v Maďarsku 2007, by sa určite neznížil. „Myslím si, že Fernando Alonso je jedným z najkonkurencieschopnejších jazdcov, aký kedy v F1 jazdil, i keď je známy tým, že s kolegami ktovieako dobre nevychádza,“ priznal technický líder tímu z Milton Keynes.

„Nazdávam sa však, že v súčasnosti by to dopadlo úplne inak ako v roku 2007, keď proti sebe súperili [v McLarene] dvaja oveľa mladší majstri sveta, čo zanechalo v tíme určitú pachuť. Domnievam sa, že by sa Fernando teraz správal diametrálne odlišne, je vyrovnanejší,“ uzavrel Newey.