logo F1online.skF1online.sk

Russell tímu nič nevyčíta, diskutovať s Hamiltonom nepovažuje za nutné

Lewis Hamilton a George Russell
© Sebastian Kawka/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 9. 2023

Situácia v Mercedese sa nám ku koncu sezóny priostruje. Aj keď by sme vzhľadom na posledných niekoľko víkendov očakávali trenice skôr vo Ferrari, v Japonsku budili veľkú pozornosť George Russell a Lewis Hamilton. Mladší z tejto dvojice dostal v Suzuke od svojho zamestnávateľa trochu „pohlavok“ a Mercedes mu dal jasne najavo, aby sa v súbojoch s tímovým kolegom krotil.

Dvaja ambiciózni Briti sa na trati stretli niekoľkokrát. Najprv v úvode bojovali medzi sebou o pozíciu, potom sa v závere snažili vyzrieť na Carlosa Sainza. Z lôžka musel zasiahnuť osobne Toto Wolff, ktorý na vzdialenosť desaťtisíc kilometrov nariadil Russellovi, aby nevymýšľal a okamžite pustil Hamiltona dopredu.

Wolffovi sa zrejme nepáčilo nielen zbytočné riskovanie v súboji s pilotom Ferrari, ale tiež Georgeovo vyjednávanie s tímom, ktorý požadoval prepustenie pozície, ale Russell miesto toho navrhoval „Sainzovu taktiku“ a hľadal riskantné cesty, ako udržať Španiela za sebou.

„Samozrejme, že som výmenu pozícií akceptoval,“ vyhlásil Russell, ktorého cituje Motorsport.com. „Vysielačku používate trochu aj ako uvoľňovací ventil, pretože preteky sú dlhé a vypäté, hodinu a pol na to tlačíte a bojujete o každý milimeter.“

„Hlavným cieľom je druhé miesto v Pohári konštruktérov. Poradie v jazdeckom šampionáte som už vyhodil von oknom, len Lewis je v dobrej pozícii bojovať o kvalitné umiestnenie. V tejto sezóne je cieľom poraziť Ferrari a pokračovať v práci na budúcoročnom aute. Pokiaľ ide o mňa osobne, nemám žiadny problém,“ odmietol Russell akékoľvek napätie vnútri tímu.

Mercedes sa napokon uspokojil s piatym a siedmym miestom. Mohol však riskovať a pokúsiť sa získať piate a šieste, ale za tie dva body navyše to zrejme nestálo za riziko.

„Pre tím je náročné to posúdiť. Ako som však povedal, ja osobne mám jediný cieľ – druhé miesto v Pohári konštruktérov. Lewis má za sebou veľmi konzistentnú sezónu a môže bojovať o celkové tretie miesto,“ hovorí Russell.

„Prinajhoršom by sme stratili ďalšie dva body, mohli sme však stratiť štyri, takže keď si to spriemerujete, tak sa tím rozhodol správne.“

„Pokiaľ ide o mňa, tak tímu nič nevyčítam. Ako som povedal, musíme pracovať na aute a nie sa rozčuľovať nad prípadným piatym a šiestym miestom, miesto piateho a siedmeho,“ dodal Russell.

Ten nevidí nič zlé ani na súboji s Hamiltonom v prvom stinte. Aj keď by to mohli niektorí považovať za zbytočne riskantné, keď ide o tímových kolegov, George má na to iný názor.

„Podľa mňa to bolo dobré a tvrdé pretekanie,“ vyhlásil. „Bol som rád, že sa mi podarilo dostať ho pod tlak a zaútočiť. Radšej by som si z toho odniesol pozitíva.“

„Vzhľadom na to, ako ťažko sa s autom jazdilo tento víkend, som mal podľa mňa dobré tempo. Aj keď sme tam určite stratili trochu času, bol to tvrdý, ale férový súboj,“ povedal Russell.

Na otázku, či to podľa neho nebolo až príliš, odpovedal: „Nie. Stratili sme tam čas, ale ako som povedal, jeden druhému nedarujeme pozíciu len tak zadarmo. Stále to bol len začiatok pretekov. Ja som mal lepšie tempo, ale on bol vpredu. Také je pretekanie a podľa mňa nie je nevyhnutné o tom vôbec diskutovať. Musíme naše auto zrýchliť, čo je ďaleko dôležitejšie než tento súboj,“ prehlásil britský pretekár.

Súvisiace články

Diskusia