logo F1online.sk

Giovinazzi, Latifi a Magnussen reagujú na incident pri reštarte (+VIDEO)

Onboard Romain Grosjean
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 9. 2020

Reťazová havária po reštarte v deviatom kole je bezpochyby tou najväčšou, akú sme v doterajšom priebehu sezóny videli. Bola dôsledkom kurióznej zhody okolností, no jej následky mohli byť veľmi nepekné.

Balík viedol po reštarte Valtteri Bottas. Ten si bol dobre vedomý faktu, že hlavná rovinka je v Mugelle viac ako kilometer dlhá a účinok slipstreamu veľmi silný. Snažil sa preto reštart odložiť až do poslednej chvíle. O tom však nemali vôbec prehľad piloti vzadu, ktorí medzitým nabrali slušnú rýchlosť. Spúšťačom domino efektu bol Kevin Magnussen, ktorý však zrejme neurobil nič zlé, len držal konštantnú rýchlosť balíka pred sebou. Piloti za ním, najmä Nicholas LatifiAntonio Giovinazzi však už išli v podstate naplno.

Kanaďan sa Magnussenovi na poslednú chvíľu dokázal vyhnúť, Giovinazzi už nie. Taliansky pilot nabehol na zadnú časť monopostu Haasu a „spláchol“ so sebou i Latifiho Carlosa Sainza.

„Ľudia za mnou už išli naplno. Posledné, čo som videl bolo, ako Magnussen predo mnou úplne zastavil,“ opisuje svoje posledné momenty počas Veľkej ceny Toskánska Antonio Giovinazzi. „Snažil som sa mu vyhnúť, no bol príliš blízko a ja som išiel takmer naplno. Bolo to naozaj nebezpečné.“

„Som naozaj frustrovaný, pretože po prvom kole som bol štrnásty a preteky boli úplne otvorené. Bolo to však veľmi nebezpečné, mali by sme sa pozrieť, čo by sme v tomto smere mohli zmeniť,“ dodal Giovinazzi.

K incidentu sa vyjadril i Nicholas Latifi. Práve on vyzeral ako ten, ktorý na to šliapol priskoro. Kanaďan si myslí, že bolo chybou umiestniť safety car čiaru takto ďaleko na cieľovú rovinku. Podľa vlastných slov ťažkosti pri reštarte očakával.

„Na trati, kde je cieľová čiara takto ďaleko to bolo celkom zrejmé,“ povedal Latifi. „Myslím, že líder sa zakaždým snaží ísť na plyn čo najneskôr, aby eliminoval možný slipstream a útok zozadu. Hlboko v poli sa z toho však stala taká harmonika.“

„Už v poslednej zákrute to vyzeralo, že všetci okolo mňa idú naplno. Takže samozrejme som to urobil aj ja. Už tam v poslednej vracačke som takmer vrazil do Magnussena, minul som ho len veľmi tesne. Opäť sme sa zoskupili a opäť každý vyrazil naplno,“ opisuje Latifi.

„Keď ste tak veľmi ďaleko vzadu, tak môžete len reagovať na dianie okolo seba. Niečo podobné sa mi stalo počas môjho pôsobenia v F2, najmä Baku, to je typický príklad. Ak líder vpredu nedrží konštantné tempo – samozrejme neviem, či to tak bolo i v tomto prípade, keďže som to nevidel – môže to tento efekt ešte posilniť,“ hovorí Latifi.

„Je to škoda, no nemohol som s tým už nič urobiť.“

Úplným pasažierom bol v tomto incidente Kevin Magnussen, ktorý tú trmu-vrmu opísal zo svojho pohľadu. Podľa neho niektorí jazdci pred ním išli chvíľu naplno, no potom museli brzdiť, keďže Bottas vpredu išiel stále pomaly.

„Nevidel to z pohľadu áut predo mnou. Niekto zrejme pribrzdil, aby potom mohol ísť naplno a mať lepšiu rýchlosť pri reštarte,“ hovorí Magnussen. „Nie som si však istý. Ale niektorí jazdci predo mnou išli aspoň pár sekúnd naplno a potom spomalili. Ja som takisto musel spomaliť a autá za mnou to museli urobiť tiež, no zjavne na to už nedokázali zareagovať a prišla táto havária.“

„Niečomu podobnému sa v budúcnosti určite musíme vyhnúť,“ dodal Magnussen.

EDIT 19:25: Ku komisárom sa kvôli tomuto incidentu majú dostaviť Daniil Kvjat a Kevin Magnussen.

Súvisiace články