logo F1online.sk

Pérezov zúfalý manéver pripravil Albona o body: Nemal som kam uhnúť, bránil sa

Nehoda Sergia Péreza a Alexa Albona
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2023

Red Bull zažil v Singapure veľmi nevydarený víkend. Auto nefungovalo a ani šťastie nebolo Maxovi Verstappenovi so Sergiom Pérezom naklonené. Aj keď si obaja piloti zo Singapuru odvezú nejaké body, odchádzajú aj s veľmi nepríjemnými spomienkami. Okrem toho, mexický pretekár sa uviedol veľmi negatívne zbytočným incidentom s Alexom Albonom, ktorého pravdepodobne obral o bodované umiestnenie.

Po štarte z trinásteho miesta čakali Péreza trochu tradičné preteky plné prebíjania sa skrz pole, čo v tomto roku zažil už mnohokrát. Nakoniec sa dostal na ôsmu priečku a získal štyri body.

„Preteky boli presne také, aké sme očakávali. Nič nám nešlo naproti, safety car prišiel v najhoršom čase, rovnako tak VSC, takže to nebol náš deň,“ zhodnotil Pérez. „Boli sme na veľmi odlišnej stratégii oproti súperom, takže toto je asi najlepší výsledok, ktorý sme mohli dosiahnuť.“

Mexičan ešte po pretekoch čelil dvom vyšetrovaniam a v oboch prípadoch sa zaplietol do incidentov s Alexom Albonom. V prvom malo dôjsť k predbehnutiu počas fázy VSC – v tomto prípade ho komisári omilostili – a v druhom pilota Williamsu zostrelil pri veľmi optimistickom pokuse o útok.

Treba povedať, že aj keď Pérez použil svoj Red Bull ako tank, manéver napokon doručil. Po pretekoch dostal od komisárov päťsekundovú penalizáciu, ktorá by sa však niekomu mohla máliť. Okrem toho, fakticky tým pripravil o body Alexa Albona, ktorý spadol za Kevina Magnussena. K incidentu došlo štyri kolá pred koncom, keď Albon držal desiate miesto. Aj keby pilot Red Bullu predbehol súpera čisto, mohol bodované umiestnenie získať späť po nehode Georgea Russella. Nestalo sa a Albon opúšťa Singapur s prázdnymi rukami.

Päťsekundový trest pritom nič nerieši, keďže Pérez prešiel cieľom s viac ako desaťsekundovým náskokom na Liama Lawsona. Napriek všetkému sa však mexický pretekár necítil príliš vinný.

„Poslal som to pred Alexa v trinástej zákrute. Nemal som kam uhnúť. Na tejto trati je vždy náročné predbiehať,“ povedal stroho Pérez. „V ďalšom prípade si nakoniec svoju pozíciu ponechal, takže si nemyslím, že je tam nejaký problém.“

V prípade incidentu pri VSC došlo k tomu, že Albon bol na výjazde z boxov a Pérez na trati, pričom nebolo zrejmé, kto ako prvý preťal druhú safety car čiaru. Existovalo preto podozrenie, že došlo k predbehnutiu počas VSC. Ako hovorí rozhodnutie komisárov: „Časomer FIA nebol schopný určiť, či medzi jazdcami bol nejaký rozdiel. Nerozhodné bolo aj skúmanie videozáznamu, rovnako tak skúmanie delta časov.“ Keďže ani jeden z tímov nevedel, čo má robiť, nedošlo ani k žiadnemu pochybeniu z ich strany.

Na nehodu však už mali komisári odlišný názor a naparili Mexičanovi päťsekundový trest, ktorý však Albona neučičíkal. V Singapure totiž mohol podľa vlastných slov vybojovať ďalšie cenné štyri body pre svoj tím.

„Som si celkom istý, že dnes z toho malo byť ôsme miesto. Dobre, musím povedať, že som to ešte nevidel celé, nevidel som opakované zábery, takže možno som mohol urobiť niečo inak,“ povedal po pretekoch sklamaný Albon.

„Boli sme však v dobrej pozícii. Zvolili sme dobrú stratégiu a očakávali sme safety car presne v tom okamihu. Preto sme si pošetrili jednu sadu stredne tvrdých pneumatík. Vyplatilo sa to a preteky nám išli naproti. Vyzeralo to dobre a dostal som sa za Liama. Stačilo pár kôl a predbehol by som ho, ale potom prišla kolízia s Checom a tým moje preteky skončili. Je to trochu frustrujúce,“ povedal Albon, ktorý sa následne dozvedel, že jeho súboj s pilotom Red Bullu verejnosť nevidela v priamom prenose, keďže sme sa vtedy naplno venovali boju na čele.

„Zdalo sa to ako optimistický manéver, aspoň pri pohľade do mojich spätných zrkadiel to tak vyzeralo. V trinástej zákrute do mňa vrazil zboku a takmer som skončil v múre. Musel som zaradiť spiatočku, čím moje preteky prakticky skončili,“ dodal sklamane Albon.

Súvisiace články