logo F1online.sk

Demolíciu v Toskánsku vyhral Hamilton, Albon má prvé pódium

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 9. 2020

Veľká cena Toskánska nepriniesla prekvapivého víťaza, Lewis Hamilton si vybojoval už svoj 90. triumf v kariére, no priebeh bol neobyčajne zaujímavý. Videli sme tri výjazdy Bernda Mayländera, dve červené vlajky a osem vypadnutí. Z toho všetkého vyviazli najlepšie popri Hamiltonovi Valtteri Bottas, ktorý si berie body za druhé miesto, nuž a prvé pódium v kariére získal Alex Albon, keď po poslednom reštarte zdolal Daniela Ricciarda.

Bottas s Hamiltonom si dvakrát vymenili pozície, najskôr na riadnom štarte a potom po prvej červenej vlajke. Od tohto momentu sa už ale Hamilton nenechal prekabátiť a spravil významný krok smerom k vyrovnaniu rekordu Michaela Schumachera v počte víťazstiev.

Albonov kolega Max Verstappen vypadol hneď po štarte. Po odlepení sa zo svojho štartového boxu zahlásil: “Nemám žiaden výkon!” a prepadol sa. Za prvou zákrutou doňho navyše vrazil Kimi Räikkönen potom, čo sa zrodil kontakt medzi ním a Gaslym. Pierre Gasly nemal veľmi kam ísť, ocitol sa v sendviči medzi Fínom a Romainom Grosjeanom a nehoda bola na svete. Pre Verstappena a Gaslyho sa preteky skončili.

Sebastian Vettel pred nimi sa snažil vyhnúť roztočenému Carlosovi Sainzovi, ale v poslednej chvíli zmenil smer a zničil si predné krídlo. Počas fázy SC okamžite zašiel do boxov, dostal nové mediumky — rovnako ako Kimi Räikkönen. Počas reštartu bol posledný.

Poradie pred reštartom: 1. Bottas, 2. Hamilton, 3. Leclerc, 4. Albon, 5. Stroll, 6. Ricciardo, 7. Pérez, 8. Norris, 9. Kvjat, 10. Ocon, 11. Russell, 12. Magnussen, 13. Latifi, 14. Giovinazzi, 15. Sainz, 16. Grosjean, 17. Räikkönen, 18. Vettel.
Vypadli: Verstappen, Gasly.

Nepretekalo sa ani pár metrov a Bernd Mayländer vyšiel na trať opäť. Ešte na cieľovej rovinke kolidovalo niekoľko monopostov. Na obrovskú nehodu doplatili Latifi, Magnussen, Giovinazzi a Sainz.

Najväčším problémom bol fakt, že autá vzadu sa rozbehli ešte predtým ako líder Valtteri Bottas, ktorý vyčkával na ideálnu chvíľu. Nuž a keď sa vzadu rozbehol jeden monopost, nasledovali ho aj ostatní — vznikla reťazová reakcia. Keď sa stretli rozbehnutí piloti zozadu s vlečúcimi sa autami pred nimi, nemohlo to dopadnúť inak ako demolíciou.

Carlos Sainz sa poďakoval svojej svätožiare.

Kvôli prehriatiu bŕzd odstúpil aj Esteban Ocon.

Poradie pred druhým reštartom: 1. Bottas, 2. Hamilton, 3. Leclerc, 4. Albon, 5. Stroll, 6. Ricciardo, 7. Pérez, 8. Norris, 9. Kvjat, 10. Russell, 11. Räikkönen, 12. Vettel, 13. Grosjean.
Vypadli: Ocon, Latifi, Magnussen, Giovinazzi, Sainz, Verstappen, Gasly.

Druhýkrát zo stoja sa už všetkým podarilo vyštartovať bez toho, aby niekto vypadol. Do čela sa dostal Lewis Hamilton. Brit využil jazdu v Bottasovom zákryte, nabral slušnú rýchlosť a po vonkajšku prvej zákruty prevzal vedenie.

Nasledujúce kolá boli už pokojnejšie a, našťastie, sa nepotvrdili predpoklady, že by sa nedalo v Mugelle predbiehať. Protivietor na cieľovej rovinke, DRS a vhodný sklon trate v prvej zákrute pomohli viacerým jazdcom dostať sa dopredu. Prepadával sa hlavne Charles Leclerc, ktorého nádeje na zisk pódia pohasli. S Leclercom si v priebehu pár kôl postupne poradili Stroll, Ricciardo, Albon aj Pérez.

Monačan sa sťažoval na nedostatok gripu na jeho softoch. “Čo si myslíš o pláne C?” spýtal sa Leclerca inžinier, na čo odpovedal: “Nemáme čo stratiť, takí sme pomalí.” V 22. kole dostal Leclerc nové hardy, no ocitol sa na poslednej priečke.

Na čele si medzitým budovali náskok Mercedesy. Valtteri Bottas síce vo vysielačke vyhlásil, že pri výmene pneumatík chce iné gumy ako Lewis Hamilton, no nič nenaznačovalo tomu, že by mu to malo byť niečo platné. “Predná ľavá je hotová,” vyhlásil Bottas po troch kolách, v ktorých stratil viac ako päť sekúnd. Pri zastávke dostal hardy.

Hamilton skonštatoval, že jeho pneumatiky sú ešte v poriadku, no ako potvrdil Danielov Ricciardov súboj s Lancom Strollom o tretie miesto, výhoda undercutu bola naozaj veľká. Inžinier ho preto okamžite poslal do boxov a dostal — rovnako ako Bottas — tvrdú zmes. Udržal sa na čele sedem sekúnd pred Bottasom a dvadsať pred tretím Ricciardom.

Strieborné šípy sa aj napriek tomu obávali toho, či zvládnu dôjsť na gumách až do cieľa. Tím jazdcom oznámil, aby sa vyhýbali obrubníkom — pokiaľ možno všetkým. Bottasova pravá predná pneumatika z predchádzajúceho stintu totižto už nemala žiadnu gumu.

V 38. kole zamieril do boxov zas raz aj Charles Leclerc. Dvojica Ferrari sa pohybovala na hrane bodovaných priečok, Sebastian Vettel držal desiate miesto, Charles Leclerc len jedenáste. Na najlepšej ceste bodovať bol deviaty George Russell.

Šestnásť kôl pred koncom vyšlo na trať bezpečnostné vozidlo aj tretíkrát. Lance Stroll havaroval v rýchlej deviatej zákrute, keď dostal defekt. Riaditeľstvo pretekov sa rozhodlo preteky opäť prerušiť a všetko sa malo začať odznova.

Poradie pred tretím reštartom: 1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Ricciardo, 4. Albon, 5. Pérez, 6. Norris, 7. Kvjat, 8. Leclerc, 9. Russell, 10. Vettel, 11. Räikkönen, 12. Grosjean.
Vypadli: Stroll, Ocon, Latifi, Magnussen, Giovinazzi, Sainz, Verstappen, Gasly.

Danielovi Ricciardovi s extra motiváciou vyzdobiť Cyrila Abiteboula sa podarilo na reštarte dostať cez Valtteriho Bottasa na druhú priečku, no v nasledujúcom kole si ju Fín vzal naspäť. Kimi Räikkönen sa posunul na ôsme miesto, ale za porušenie pravidiel pred fázou SC, keď prekročil bielu čiaru pred boxami, dostal päťsekundový trest.

Ricciardo sa následne bránil pred Alexom Albonom, ale rýchlosti Red Bullu neodolal. V 50. kole si mladík v službách červených býkov na vonkajšku prvej zákruty pochutnal na Austrálčanovi a nabral kurz stupne víťazov.

Daniel Ricciardo tak bral body za štvrté miesto. Na piatej priečke skončil Sergio Pérez, ktorý takmer celé preteky jazdil v tandeme s Lancom Strollom, no Kanaďan napokon vypadol.

Siedmy skončil viac-menej neviditeľný Lando Norris pred Daniilom Kvjatom. Kimi Räikkönen si ôsme miesto neudržal, keďže sa mu k času pripočítalo päť sekúnd. Vybudoval si však dostatočný náskok na to, aby ho nepredbehol aj Sebastian Vettel. Dokázal to len Charles Leclerc.

Šachovnicovú vlajku videli ešte George Russell a Romain Grosjean. Russell sa zrejme o body pripravil na reštarte. Na konci tlačil na Sebastiana Vettela, ale nestačilo to.

Dodajme, že bod za najrýchlejšie kolo vzal Lewis Hamilton.

https://pbs.twimg.com/media/EhzkcYGXgAAK1mw?format=jpg&name=medium