logo F1online.sk

Grosjean po nehode strácal, ale nechcel sa vzdať

Romain Grosjean
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala15. 9. 2020

Po pretekoch v Mugelle sa na adresu Romaina Grosjeana opäť objavilo viacero vtipov narážajúcich na slabé výsledky francúzskeho pilota. V Mugelle totižto skončil posledný, no aj táto nelichotivá pozícia stačila na to, aby vyrovnal svoje sezónne maximum. Grosjean tvrdí, že v pretekoch výrazne strácal.

Víťaz GP2 z roku 2011 jazdil s poškodeným autom už od prvého kola. Pred druhou zákrutou sa medzi ním a Kimim Räikkönenom objavil Pierre Gasly, ktorý na Grosjeanovom aute “oholil” celú oblasť deflektorov a poškodená bola i podlaha.

Pilotovi Haasu sa podarilo vyhrabať zo štrku a vrátiť na trať. Spočiatku nebol vôbec presvedčený o tom, že by jeho monopost bol schopný pokračovať, ale po pár zákrutách zistil, že je pojazdný, hoci aj dosť pomalý.

“To je jedna zo silných stránok Haasu — nikdy sa nevzdávame,” hovoril po pretekoch Romain Grosjean. “V druhej zákrute som utrpel poriadny náraz. Auto sa vyplo a bol som pripravený odstúpiť.”

“Potom som zbadal, že mám dve kolesá na tráve, tak som reštartoval motor, aby som zistil, či sa dokážem dostať z toho štrku. Podarilo sa mi ho rozbehnúť a zavesenie bolo v poriadku, tak som si povedal — pokračujme,” opísal úvod veľkej ceny rodák zo Ženevy. “Na prvej červenej vlajke som uvidel, v akom stave je naše auto. Nevedel som, ako na ňom budeme pretekať, polovica ľavej strany nám chýbala. Chlapci mi povedali, aby som vydržal a odviedli sme naše maximum. Posledný reštart bol zábavný, podarilo sa mi dostať aj trochu vyššie.”

Po vypadnutí štyroch pilotov ešte pred desiatym kolom pretekov v Haase tušili, že na bodované priečky by sa mohli dostať aj vďaka veľkému množstvu vypadnutí. Nakoniec stačili už len dve a body by boli doma.

Skončiť vyššie ako na poslednej priečke vraj nebolo celkom reálne. “Keď strácate okolo dvoch sekúnd na kolo, čo sme vypočítali na základe poškodenia aerodynamiky, tak s tým veľa nenarobíte. Som ale veľmi spokojný s tým, že sme sa nevzdali. To nám už nik nemôže vziať.”

Súvisiace články