logo F1online.skF1online.sk

Bolo by pekné, keby technická direktíva spomalila Red Bull o pol sekundy, hovorí Wolff

Toto Wolff
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2023

Lajtmotívom Veľkej ceny Singapuru bude zrejme nová technická direktíva FIA. Tohtoročná sezóna nám priniesla málo majstrovského korenia a nielen fanúšikovia sa preto chytajú každej slamky. Mohla by táto novinka zatriasť celkovým poradím na rošte? Jednoduchá odpoveď znie, že je to veľmi málo pravdepodobné.

Aj keď sa všetky tímy tvária, že sa ich nová technická direktíva TD018 netýka, z nejakého dôvodu ju predsa Medzinárodná automobilová federácia musela zaviesť. Patrí medzi nich aj boss Red Bullu Christian Horner, ktorý dokonca uvítal najnovšie správy.

„Nás sa to netýka,“ vyhlásil. „Videli sme však, ak to tak môžem povedať, niekoľko gumených nosov. Uvidíme teda, ako sa to vyrieši v Singapure.“

Fanúšikov bude najviac zaujímať, či novinka prinesie aj zmenu rozloženia síl na rošte. Aj keď FIA a Formula 1 takýto zásah odmietajú – rovnako odmietajú, že by niečo také urobili v minulosti – podobných príkladov poznáme z histórie naozaj mnoho. Bude mať nová technická direktíva vplyv na rozloženie síl na rošte? Ako povedal šéf Mercedesu Toto Wolff, musíme si počkať a uvidíme.

„Bude to zaujímavé. Myslím si, že v prípade Aston Martinu ste videli, že s menej pohyblivými krídlami urobili krok späť,“ povedal Rakúšan novinárom v Monze na margo možného vplyvu novej technickej direktívy.

„Naozaj neviem, počkajme si a uvidíme. Neviem, komu sa podarilo preskúmať túto oblasť hlbšie než ostatným. Ak by sa to stalo, bolo by pekné, keby Red Bull spomalil o pol sekundy. Nemyslím si však, že sa niečo také stane,“ povedal Wolff.

Jeho tímu tak nezostáva nič iné, len sa pokúsiť dohnať stratu na Red Bull poctivým vývojom. Aj keď je veľmi otázne, či je možné dohnať toľko času za jednu zimu. „Myslím si, že v našej situácii potrebujeme taký krok, aký sa šmahom ruky podarilo urobiť McLarenu či Aston Martinu. Chápete, nestačí vám upgrade, ktorý prinesie zrýchlenie o dve desatiny, ale potrebujete pol sekundy. Takto sa môžete vrátiť do hry, čiže áno, myslím si, že je to možné,“ povedal Wolff.

Na otázku, či má Mercedes vytipované oblasti, ktoré by mu mohli priniesť takéto zisky, odpovedal: „Myslím si, že máme pár smerov. Auto je však veľmi nepredvídateľné a chýba mu priľnavosť, takže existuje veľa vecí, ktoré musíme vyriešiť.“

„Vo Formule 1 máme tendenciu veriť, že existuje nejaký zázračný liek, ktorý vám umožní odomknúť všetko. Myslím si, že musíme dať dokopy všetky komponenty a prinútiť ich fungovať spoločne. Nemyslím si teda, že existuje jedna oblasť, ktorú by bolo možné vypichnúť,“ povedal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia