logo F1online.sk

Hamilton: V piatok v Rakúsku budeme poriadne stŕpnutí

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 5. 2020

Piloti Formuly 1 museli — rovnako ako zvyšok sveta — strpieť nútenú pauzu. V autách sedeli naposledy vo februári a do júla zostáva ešte kopa času. Takáto dlhá prestávka pred pretekmi nemá obdobu, preto bude podľa Lewisa Hamiltona zaujímavé sledovať, ako sa s tým jednotlivé tímy popasujú.

V Mercedese nemôžu k tomuto netradičnému ročníku pristúpiť inak, než s cieľom udávať tempo. “Dúfam, že sa vrátim silnejší. Keď v piatok nasadneme do áut, všetci budeme poriadne stŕpnutí,” myslí si Lewis Hamilton, hviezda Mercedesu. “Bude zaujímavé sledovať, ako vyštartujeme.”

Brit sa snaží pripraviť sa čo najlepšie, veď ďalší titul má na dosah. “Volám si aj s tímom, rozprávam sa s Bonom (Petrom Bonningtonom) a s Jamesom (Vowlesom). Preberáme náš plán. Budeme musieť využiť všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii, napríklad pretekové simulácie. Sadnem si aj do simulátora, čo až tak neobľubujem, ale musíme využiť aj túto možnosť, aby sme boli na prvej veľkej cene pripravení. Musíme vyštartovať, ako keby sme nezmeškali žiadne preteky.”

V júli štandardného roka sú už všetky procesy v tíme optimalizované a vykonávajú sa zväčša len drobné úpravy v závislosti od daného víkendu. Teraz však bude Veľká cena Rakúska tou štartovacou. “Môžeme prísť do Rakúska, ako keby sme práve odjazdili osem pretekov? To bude tá skutočná výzva. Neviem, či sa nám to podarí, ale ako cieľ je to výborné.”

Dlhá karanténa ochromila celý svet a navonok to vyzerá tak, že piloti toho nemajú veľa na práci a len oddychujú. Lewis Hamilton však nepovažuje súčasnú situáciu za príležitosť vypnúť, ba práve naopak: chce sa stať ešte lepším človekom.

“Ak sa počas týchto dní neposúvame vpred, tak čo robíme? Sedením na zadku len strácame čas. Z neba nikomu nič nespadne, treba sa do toho pustiť a získať si to, po čom túžime. Musíte to chcieť viac ako osoba, proti ktorej bojujete. Treba proste vstať a spraviť to,” prihovára sa ľudom Hamilton. “Ja som v celkom dobrej forme, ale stále môže byť aj lepšia. Keď sa na seba pozriem, pomyslím si — dopekla, tu už priberám, musím pridať a ísť sa prebehnúť!”

“V skutočnosti však nemám toľko tuku!” rozosmial sa. “Takéto myšlienky však vŕtajú v mysliach niektorých ľudí. Musíte ich striasť a zistiť, čo naozaj chcete, povedať si ‘idem do toho, nikomu nedovolím postaviť sa mi do cesty!'”

Čo počas karantény podnikol Lewis Hamilton? “Vyhradil som si čas pre seba, treba si sám seba vážiť, uznať si, keď niečo robíte dobre, ale ak si viete priznať aj to, že ste niekedy zlyhali, je to skvelé.”

“V niektoré dni sa prebúdzam celý zničený, necítim žiadnu motiváciu ísť cvičiť. Hovorím si, čo to tu robíme? Mal by som pokračovať v pretekaní?” rozviedol svoje myšlienky Hamilton. “Rozmýšľam nad rôznymi vecami. O hodinu neskôr si však uvedomím, že milujem to, čo robím, prečo by som vôbec uvažoval o konci?”

“Svoju myseľ musíte niečím zamestnávať. Ja sa snažím čítať, pustil som sa aj do meditácie. Ja neobsedím, takže táto meditácia je dosť náročná. Čím dlhšie ale niečo robíte, tým ste v tom lepší,” zakončil Brit.

Súvisiace články