logo F1online.sk

Ďalší udatný výkon Alexa Albona: Auto nemalo na siedme miesto, hovorí Vowles

Alex Albon
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2023

Špičkové výkony Alexa Albona a bodová žatva Williamsu pokračujú. Partička z Grove smeruje ráznym krokom za potvrdením celkového siedmeho miesta v Pohári konštruktérov, ktoré sa pri takýchto výkonoch britsko-thajského pretekára zdá byť len formalitou.

Ďalšia skvelá kvalifikácia, ďalšia odvážna stratégia a ďalší skvelý výsledok. Sami seba sa však pýtame, či Williams Alexovi Albonovi úmyselne sťažuje život, keďže ho tím povolal do boxov už v trinástom kole.

Rodák z Londýna musel vydržať rovných 38 kôl na tvrdých pneumatikách, pritom ich jeho monopost s nízkym odporom vzduchu priam požieral a súperi naňho nebezpečne dotierali. Boli to také klasické Albonove preteky, s pochybnou stratégiou, plné sledovania spätných zrkadiel a zavŕšené fantastickým výsledkom. Šesť bodov za siedme miesto sa bude Williamsu náramne hodiť.

„Samozrejme, som veľmi šťastný,“ povedal Albon s úľavou pre televíziu Sky. „Pred nami skončili len Red Bully, Ferrari a Mercedesy. Nemôžeme byť preto sklamaní.“

„Na papieri sme podľa mňa očakávali jednoduchšiu nedeľu. Určite by som si taký deň nechcel zopakovať, ale zároveň to bola dobrá zábava. Trať bola veľmi horúca, čo vytrestalo zvlášť tímy ako ten náš, ktorý stavil na minimum prítlaku, a pneumatiky sa prehrievali ešte viac než obyčajne. Bol to boj, ale tesne sa nám to podarilo udržať,“ povedal Albon.

„Pneumatiky bolo možné manažovať, len kým sa nepriblížil Lando. Predbehol by vás, keby ste sa pokúšali šetriť gumy. Ste preto nútení šetriť pneumatiky len v zákrutách, v ktorých vás nedokážete predbehnúť, ale na miestach, ako napríklad posledná zákruta, nesmiete manažovať gumy a musíte zväčšiť medzeru pred brzdením do prvej zákruty, rovnako to platí aj o batérii,“ dodal Alex.

Williams tak navýšil svoj náskok na celkovom siedmom mieste Pohára konštruktérov. V súčasnosti má na Haas už desať bodov k dobru, čo vyzerá veľmi nádejne, keďže tímy na posledných štyroch miestach sa do najlepšej desiatky dostávajú veľmi ťažko.

Prácu svojho zverenca si nemohol vynachváliť ani šéf stajne James Vowles. Ten určite pošle nejednu ďakovnú bonboniéru svojmu predchodcovi Jostovi Capitovi, ktorý o Alexa veľmi stál a vložil doňho obrovskú dôveru. Nakoniec sa ukazuje, že to bolo jedno z najlepších rozhodnutí posledných rokov existencie stajne.

„Alex odviedol ohromujúcu prácu. Videli sme to v Montreale, v Silverstone a aj tu, že aj keď nemáme dostatočné pretekové tempo, máme jazdca s ostrými lakťami, ktorý dokáže zabojovať o každý bod. Presne to dnes urobil, odviedol ohromujúcu prácu a opäť neurobil žiadnu chybu. Auto nebolo dosť dobré na siedme miesto,“ povedal Vowles.

Súvisiace články