logo F1online.sk

Dobre naladený Albon: Už som si myslel, že Mercedes strčíme do vrecka

Alex Albon
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2023

Alex Albon mal v piatok malú dušičku a očakával, že v kvalifikácii sa bude biť o posledné odrobinky, ktoré za sebou zanechajú Mercedes, McLaren a Aston Martin. V skutočnosti táto opatrnosť bola zbytočná. Williams opäť pozitívne prekvapil a takmer predbehol všetky tri menované tímy.

Druhýkrát v tejto sezóne sme videli v akcii alternatívnu alokáciu pneumatík. Williams na poslednú sobotu s ňou nespomína v dobrom, keďže obaja jeho piloti na Hungaroringu vypadli už v prvej časti kvalifikácie. Dokázali sa však poučiť z vlastných chýb a Alex Albon dokonca obsadil šieste miesto.

Ako sa neskôr ukázalo, dôležité bolo už sobotňajšie dopoludnie. “V treťom tréningu sme nasadili všetky tri zmesi, čo nás dobre nasmerovalo po stránke príprav vo výjazdových kolách. Myslím si, že sa nám naozaj dobre podarilo nastaviť monopost,” pochvaľoval si Alex Albon.

Na Hungaroringu sa nepripravili tak dobre a doplatili na to. “V Maďarsku sme nenasadili tvrdé pneumatiky a vypadli sme v Q1. Vedeli sme, že rýchlosť máme a nechceli sme spraviť tú istú chybu,” pokračoval pilot pôvodom z akadémie Red Bullu a prezradil aj to, na čo pri skúmaní pneumatík prišiel. “Tento víkend bolo Pirelli azda až príliš agresívne, mäkké pneumatiky sú ako z peny. Stredne tvrdá zmes by bola vhodná pneumatika na pozícii mäkkej. Je preto zjavné, na akú stratégiu všetci stavia v nedeľu.” Pôjde o kombináciu tvrdej a strednej zmesi.

Ešte sa však vráťme ku kvalifikácii, pred ktorou si Alex Albon dával za cieľ postup do Q3. Šiestym miestom prekonal aj vlastné očakávania, ba v prvých dvoch častiach si trúfal na ešte viac.

Napokon priznal, že je aj trochu sklamaný, pretože “v Q1 a v Q2 sme vyzerali byť silnejší”. “V Q1 a Q2 som si myslel, že Mercedes máme vo vrecku!” rozosmial sa počas spoločného rozhovoru s Georgeom Russellom pre Sky Sports F1. Pilot Mercedesu vtedy prikývol, že mal presne rovnaký dojem.

“So svojimi kolami som bol spokojný. Odviedli sme dobrú robotu a zvládni sme to fajn. Nebola to však prvá päťka, čo bol tak trochu náš cieľ, ale uvidíme v nedeľu,” hľadí dopredu thajsko-britský jazdec.

Nedeľa bude náročnejšia. Williams bude musieť šetriť pneumatiky, čo s minimom prítlaku nie je vôbec jednoduché. “Tieto preteky a tieto víkendy potrebujeme využiť, aby sme si v konštruktérskom šampionáte vypracovali náskok. Azda sme mohli ušetriť jednu sadu stredne tvrdej zmesi, pretože môj prvý pokus [v Q2] sa mi naozaj vydaril. Bol som presvedčený, že bude stačiť na postup do Q3. Nechceli sme však riskovať, čo je v pohode.” Lepší vrabec v hrsti, a tento je poriadne tučný!

“Nám na nedeľu nezostala žiadna nová sada. Som zvedavý, kto si ju ušetril a kto nie, pretože to bude v pretekoch rozdielový faktor. Máme drobnú nevýhodu, ale na druhej strane nebojujeme s autami pred nami. My súperíme s McLarenmi a Fernandom,” poznamenal napokon.

Logan Sargeant si splnil to, čo si v piatok predsavzal a postúpil do druhej časti kvalifikácie. V nej obsadil len pätnástu priečku, keď mu na Valtteriho Bottasa chýbali 0,004 sekundy.

“Keď sme obuli tvrdú zmes, vždy sme mali dobrú rýchlosť. Mal som pocit, že auto ma drží,” hovorí Logan Sargeant. “Nechal som niečo na stole? Áno, ale nie toľko, koľko by som potreboval.”

“Celý víkend som sa trápil s pneumatikami. Pravdupovediac, presnú príčinu nepoznám. Robil som maximum, aby som vo výjazdovom kole šiel tak, ako sa odo mňa očakávalo. Skrátka som necítil ten extra grip. Medzi prvým kolom na tvrdej zmesi po posledné na mediumkách som našiel asi tri desatiny. Som sklamaný, že medzi Q1 a Q2 bol taký rozdiel,” povzdychol si len štvrtý Američan v F1 za posledných 33 rokov.

Súvisiace články