logo F1online.sk

Hamilton sa obáva, že Albona nepredbehne, Russell žartuje, že ním bude zostrelený

George Russell
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 9. 2023

Zatiaľ čo George Russell sa javil byť po kvalifikácii so svojím výkonom nadmieru spokojný a poskytoval jeden rozhovor za druhým, Lewis Hamilton neskrýval sklamanie a bol pomerne skúpy na slovo. Niet sa veru čomu čudovať. Kdežto mladší z britskej dvojice vyštartuje do pretekov z druhého radu, sedemnásobný šampión si bude musieť vystačiť len so štvrtým.

Psychické rozpoloženie jazdcov Mercedesu sa podpísalo aj na ich pokvalifikačných rozhovoroch – kým jeden vtipkoval, druhému do reči zrovna nebolo. Hamilton to dal pre mikrofónmi televíznych reportérov na Lanca Strolla [ktorý je známy veľmi stručnými vyjadreniami] a po piatich strohých vetách sa pobral pod sprchy.

„Dnešok neprebiehal veľmi dobre, auto sa najlepšie správalo v prvej časti kvalifikácie a potom to už len išlo od desiatim k piatim,“ poznamenal očividne mimoriadne rozladený Hamilton. „Očakávam, že v pretekovom tempe budú na tom všetci [azda až na Red Bull Maxa Verstappena, pozn. red.] takmer totožne. Prekvapila ma však rýchlosť Williamsu.“

„Zajtra to nebude ľahké, dnešným pozitívom je aspoň Georgeov skvelý výkon, pokúsime si zajtra o čosi polepšiť. Predbehnúť Williams [Alexa Albona] bude v podstate nemožné, nakoľko sú na rovinkách takmer najrýchlejší, ale urobíme všetko, čo bude v našich silách.“

V oveľa uvoľnenejšom duchu než Hamilton reagoval na otázky novinárov George Russell, ktorý obdržal zaujímavú otázku. Moderátor Sky Sports sa ho totiž opýtal, či je v kvalifikácii výhodnejšie jazdiť v niekoho zákryte – ako sa tesne predtým vyslovil v štúdiu Nico Rosberg – alebo je lepšie sa jazde v clone vyvarovať, čoho zástancom je zase Frédéric Vasseur.

„Myslím si, že ak sa niekomu podarí udržať sa vo výjazdovom kole v jedno a pol až dvojdesatinovom zákryte za súperom,  tak získava značnú výhodu,“ odpovedal na otázku Russell. „Problém môže nastať vtedy, keď vám nevyjde výjazdové kolo a až príliš sa na to zameriavate. Jazda v zákryte môže byť výzvou aj preto, že nemusíte byť konzistentný. Pred nájazdom do prvej zákruty dosahujete rýchlosť 210 až 220 míľ za hodinu a pokiaľ sa dokážete dostať do slipstreamu za súperom, je dobre.“

„V nasledujúcom kole sa však môže stať to, že pred nájazdom do prvej zákruty dosiahnete rýchlosť 225 míľ za hodinu a prešvihnete brzdný bod [a pokazíte si tým kolo]. Ak chcete vyťažiť z jazdy v zákryte, potrebujete byť za súperom vzdialený ideálne jeden a pol desatiny sekundy,“ doplnil Russell pred tým, než sa pustil do prísediaceho Alexa Albona, ktorého sprvu pochválil, aby si z neho po ďalšej z otázok novinára, či Williams predstavuje v pretekoch bezprostrednú hrozbu, poriadne vystrelil.

„Williams [Alexa Albona] má silné štarty, no pomerne často si pri nich zablokuje predné kolesá,“ zavtipkoval Russell. „Ak sa ti niečo také stane, namier si to doľava,“ povedal Albonovi, ktorý bol očividne taktiež vo veľmi dobrej nálade.

„Ak k niečomu takému dôjde, zrejme zostrelím Ferrari,“ poznamenal s pokojom v hlase Thajčan. „Len to nie, zajtra spolu cestujeme domov, takže nie že zostrelíš Ferrari, lebo potom pôjdu aj po mne,“ zakontroval jazdec Mercedesu. „No ale keď zase zostrelím teba, tak potom bude cesta domov zaujímavá,“ dodal s úsmevom Albon, na čo sa víťaz vlaňajšej Veľkej ceny Sao Paula zmohol už len na: “Kruci”.

Súvisiace články