logo F1online.skF1online.sk

V Monze sa chveje zem, Ferrari má pole position!

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2023

Fanúšikovia Scuderie si ani nemohli predstaviť lepšiu sobotu. Na domácich pretekoch v Monze ich potešil Carlos Sainz, ktorý po famóznom kole získal pole position a zdolal tým hegemóna tejto sezóny Maxa Verstappena. V nedeľu bude štartovať z prvého miesta a už sa nemusí báť ani toho, že by mu komisári pole position vzali.

Carlosovi Sainzovi vychádza celý víkend. V druhom aj treťom tréningu bol najrýchlejší z celého štartového poľa a pokračoval v tom aj v kvalifikácii. Po prvých kolách v Q3 bol na priebežnom prvom mieste a aj keď ho pri druhých pokusoch súperi spočiatku predbehli, Španiel dokázal kontrovať časom 1:20,294.

Max Verstappen pri prvom pokuse v Q3 spravil menšiu chybu na výjazde z druhej šikany, ale stále bol pasovaný do roly favorita. Čakalo sa totiž, že chybu napraví a bude jazdiť v zákryte, ktorý Red Bull v prvom kole odmietol. Nestalo sa a Verstappen bude štartovať z druhého miesta.

Charles Leclerc uzavrel prvú trojku. Aj keď ho mrzelo, že sa hrdinom všetkých tifosi nestál práve on, aj z tretieho miesta sa potešil. Ľutoval len, že v závere neťažil zo zákrytu, ktorý by mu potrebných sedem stotín sekundy mohol dožičiť. Namiesto toho Sainza dvakrát “ťahal” on.

Krátko po šachovnicovej vlajke však fanúšikovia Ferrari tŕpli. Ferrari si totiž zavarilo v Q1. Charles Leclerc a Carlos Sainz vo výjazdovom kole nedodržali pokyny riaditeľa pretekov, keď boli príliš pomalí vo svojich výjazdových kolách. Komisári chceli tento priestupok riešiť po kvalifikácii, ale napokon to stihli hneď po odmávaní šachovnicovej vlajky a meno oboch jazdcov očistili.

Štvrté miesto získal George Russell, ktorý na čelo stratil takmer štyri desatiny sekundy. Lewis Hamilton mal ešte o čosi väčšie problémy a patrí mu len ôsma pozícia. Mercedesy budú dúfať, že v pretekoch budú mať lepšie tempo, no bez dobrej maximálky na rovinkách to nepôjde.

Sergio Pérez ešte pred 24 hodinami hovoril o “najlepšom piatku za poriadne dlhú dobu”. V aute sa vraj cítil dobre a vo zvyšku víkendu chcel ukázať, že robí pokroky. Piate miesto a strata štyroch desatín určite nie je uspokojujúci výsledok.

Alex Albon predpovedal, že kvalifikácia nebude taká dobrá ako v Zandvoorte a na štvrté miesto môže zabudnúť, ale aj tak predčil očakávania. Porazil totiž oba McLareny, Astony a aj Lewisa Hamiltona.

Z McLarenu sa viac darilo Oscarovi Piastrimu na siedmom mieste. Lando Norris skončil v Q3 predposledný, keď dokázal zdolať len Fernanda Alonsa.

Sympatický výkon podal Liam Lawson, ktorý sa na svojej druhej veľkej cene dostal do Q2.

Image

Súvisiace články

Diskusia