logo F1online.sk

Albona teší forma Williamsu, ale upozorňuje: Zandvoort asi neprekonáme

Alex Albon
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala1. 9. 2023

Dobrá forma Williamsu z VC Holandska zatiaľ drží, čo nie je príliš prekvapujúce. Monoposty z Grove naháňajú na rovinkách strach takmer každému súperovi a v Monze, ktorá sa nie nadarmo volá aj chrámom rýchlosti, Williams dokáže využiť svoje prednosti. Alex Albon si preto dáva za cieľ zisk bodov.

Alex Albon v druhom tréningu obsadil siedme miesto, čo je pre Williams skvelý výsledok. Predbehli ho totiž len Red Bully, Ferrari a McLareny. Oba Aston Martiny a Mercedesy zaostali, pritom Albon zajazdil svoj najlepší čas na stredne tvrdej zmesi.

Ako sa Alex Albon cíti v monoposte, ktorý disponuje absolútnym minimom prítlaku? “Nemyslím si, že by mal z toho niekto dobrý pocit. Asi neexistuje jazdec, ktorý by mal rád auto s nízkym prítlakom,” zasmial sa thajsko-britský jazdec.

Potom trochu zvážnel a vysvetlil, prečo pri kvalifikačných jazdách nesiahol po mäkkých pneumatikách. “Bolo to OK. Náš program sa trochu líšil od ostatných. My považujeme za dôležitejšiu druhú časť kvalifikácie ako Q3, chceme totiž postúpiť.” V Q2 je totiž povolené nasadiť len pneumatiky strednej tvrdosti, preto im venoval najviac pozornosti.

“Máme dobré pocity a som rád, auto je na tom dobre,” pokračoval s optimizmom v hlase. “V krátkych stintoch som mal trochu iné problémy ako obyčajne, no nie je to nič nenapraviteľné.”

Williams sa v Pohári konštruktérov dokázal vzdialiť svojim prenasledovateľom, teda Haasu a Alfe Romeo. Ak by opäť bodoval, bola by to veľká pomoc pred štartom ázijskej a následne americkej časti ročníka.

Vyhliadky sú dobré, hoci netreba predbiehať. “Nemysleli sme si, že by sme tu mali byť oveľa lepší ako v Zandvoorte, ale už v Zandvoorte to bolo také vynikajúce, že sme pred víkendom boli plní pozitivizmu.”

“Treba krotiť očakávania. Spa bol pre nás budíček, pretože tam sme jazdili s podobnou mierou prítlaku, ale neboli sme takí konkurencieschopní. Tento víkend sme odštartovali lepšie ako v Spa, ale nemyslím si, že sme na tom tak dobre ako v Zandvoorte, ale sme uprostred tohto boja. Nechcem predbiehať, no je jasné, že body sú naším cieľom pre tento víkend,” vyhlásil bývalý jazdec Red Bullu.

Na ktorú priečku bude útočiť v sobotu? V Zandvoorte skončil štvrtý… “Kiežby, ale štvrté miesto to nebude!” smeje sa Albon. “Ferrari a Red Bull sú v inej lige, majú aerodynamicky veľmi efektívne autá. Podľa mňa utečú, čo je škoda, pretože to je tá prvá štvorka. Neviem, možno by sme mohli zabojovať s… Hmm… Budeme niekde okolo chvosta balíka pozostávajúceho z McLarenu, Mercedesu a Astonu. Nebudeme na nich strácať veľa, takže uvidíme.”

Loganovi Sargeantovi sa až tak nedarilo, keď vo výsledkovej listine preskočil len štyroch jazdcov, z toho Lance Stroll neodjazdil ani jedno merané kolo.

“Nemyslím si, že sme až tak pozadu, čo je dobré. Určite však chceme spraviť pár krokov vpred,” avizuje Logan Sargeant. Prečo tak výrazne zaostal? “Asi som vyšiel na trať príliš skoro. Nemal som žiaden zákryt, čo má dosť veľký efekt. Som si istý, že v sobotu to bude v Monze rozpačité ako vždy. Treba sa vyhnúť chaosu a zajazdiť čisté kolá.”

Rovnako ako jeho tímový kolega, aj Sargeant zajazdil svoj najlepší čas na stredne tvrdých pneumatikách. Tie najlepšie si chce nechať na tretí tréning, no na rozdiel od Albona v ňom zrejme nebude testovať mediumky.

Jeho priority sú totiž iné. Určite nebude smútiť, ak nepostúpi do Q3, no vypadnutie v Q1 by ho mrzelo. “Ešte sme neobuli tvrdé pneumatiky, takže dôležité bude sa na ne rýchlo adaptovať. Dúfam, že sa ocitneme na dobrej pozícii. Ja na to pôjdem postupne. Naším prvým cieľom je postúpiť do Q2, až potom budem rozmýšľať nad ďalšími vecami. Toto je prvý cieľ pre tento víkend.”

Súvisiace články