logo F1online.skF1online.sk

Formula 1 videla už aj dominantnejšie autá, myslí si Verstappen

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2023

Red Bull pri svojej tohtoročnej ceste na vrchol láme jeden rekord za druhým. Po tímovej aj individuálnej stránke môže ročník 2023 vojsť do histórie ako najdominantnejší vôbec. Jedna vec sú čísla, výsledky a rekordy, druhá je realita na trati. Dá sa očakávať, že Max Verstappen sa bude snažiť vytvoriť dojem, že auto zase až také dominantné nie je a na týchto číslach sa nemalou mierou podieľa sám.

Je to polemika, z ktorej sa nikdy nedostaneme; skrátka neexistuje spôsob, ako jednoznačne dokázať, či je to autom alebo pilotom. Samozrejme, rýchlosť monopostu je v súčasnej Formule 1 dôležitejšia než rýchlosť jazdca, ale do akej miery sa na týchto číslach a rekordoch podieľajú talent a schopnosti Maxa Verstappena.

Samotný holandský pretekár si myslí, že jeho RB19 nie je najdominantnejším autom všetkých čias, čím jasne naznačuje, že jeho vlastné schopnosti sa na obraze sezóny 2023 podieľajú väčšou mierou než sme videli v minulosti.

„Aj keď je to najlepšie auto, podľa mňa sme v minulosti videli dominantnejšie monoposty než ten náš. Nedokázali pritom vyhrať deväť veľkých cien za sebou, alebo koľko sme ich vlastne vyhrali ako tím,“ povedal Verstappen.

Niet divu, že človek pri toľkých víťazstvách stratí prehľad, ale v súčasnosti trvá šnúra Red Bullu už štrnásť veľkých cien, keď začala vlani v Abú Zabí a trvá dodnes.

„Je to ťažké, najmä pri dňoch ako bol tento. Je ľahké sa nesprávne rozhodnúť a vlastnou chybou pustiť z rúk víťazstvo. Bohužiaľ, nikdy to nie je také jednoduché,“ dodal Max.

Samozrejme, Maxovi jeho schopnosti nikto neupiera. V úvodných kolách VC Holandska sťahoval Sergia Péreza viac ako sekundu na kolo, pritom bez problémov predbehol dvoch súperov, čo v Zandvoorte za týchto podmienok nebolo jednoduché.

„Pravdepodobne to boli jedny z najťažších pretekov, ale deväť víťazstiev v rade je niečo, na čo som nikdy ani nepomyslel. Som veľmi šťastný, že som vyhral pred domácim publikom,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia