logo F1online.skF1online.sk

Wolff krúti hlavou: Nevšimli sme si, že Pérez je o 25 sekúnd na kolo rýchlejší

Lewis Hamilton, Mercedes zozadu
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2023

Mercedes sa v úvode Veľkej ceny Holandska dopustil strategickej chyby, aká sa len tak nevidí. Toto Wolff ju bez akéhokoľvek zveličovania označil za “monumentálnu”, a to realita bola ešte nepríjemnejšia, ako si myslel.

Lewis Hamilton sa v nedeľu večer nechal počuť, že mohol útočiť dokonca aj na Maxa Verstappena. O tomto tvrdení si každý môže pomyslieť, čo len chce, no jeden fakt sa odškriepiť nedá: Sedemnásobný majster sveta si víkend skomplikoval sám, keď bol v sobotu “príliš pomalý” a (aj s pomocou Júkiho Cunodu) sa odsúdil na štart z trinástej priečky. V nedeľu ho však na ceste za dobrým výsledkom brzdil aj jeho vlastný tím.

Pri zmene podmienok každá partia stratégov pozorne sleduje “odvážlivcov” na trati, ktorí ako prví prezujú zo slikov na gumy do dažďa alebo naopak. Na základe ich časov je možné spoľahlivo zistiť, či sa unáhlili, alebo je už ten správny čas na zastávku v boxoch. V nedeľu medzi odvážlivcov patril aj Sergio Pérez. Do boxov sa vypýtal hneď na konci prvého kola a Mexičan začal doslova lietať.

Lewis Hamilton zostal na trati až do konca tretieho kola, George Russell dokonca ešte o jeden okruh dlhšie. To by sa Mercedesu dalo odpustiť, keby rozdiel medzi slikmi a intermediálkami nebol taký markantný. Mercedesu to úplne uniklo.

“Myslím si, že sme zostali na trati katastrofálne dlho. Nezbadali sme, že Pérez bol v prvom kole [na intermediállkach] o 25 sekúnd rýchlejší,” priznal šéf Mercedesu Toto Wolff. “Nebudeme si nič nahovárať. Zruinovalo nám to celé preteky.”

Znie to neuveriteľne, ale čísla sedia. Sergio Pérez opúšťal boxovú uličku na štrnástom mieste so stratou takmer 19 sekúnd na Lewisa Hamiltona, no už pred predposlednou zákrutou sa doslova prehnal okolo sedemnásobného šampióna.

Mercedes si očividne nevšimol fakt, že Pérez bol v druhom sektore o 10,374 sekundy rýchlejší ako Hamilton, ba ani to, že v predposlednej zákrute už bol pred ním. Draho za to zaplatil v nasledujúcich necelých dvoch minútach.

Sergio Pérez odjazdil tretie kolo pretekov v čase 1:27,522 a Lewisovi Hamiltonovi to trvalo až 1:59,015. V tejto fáze bol Mercedes o necelých 32 sekúnd pomalší ako Red Bull na prechodných pneumatikách. Ak by sme vzali do úvahy fakt, že Brit na konci tretieho kola predsa len zamieril do boxov, a teda pár metrov pred cieľovou čiarou niečo stratil, aj tak by nám vyšla hodnota blížiaca sa k 30 sekundám.

Toto Wolff otvorene priznáva pochybenie. “Totálne, totálne sme to pokazili. Je to mrzuté, pretože naše auto malo rýchlosť. Od toho momentu sme sa z toho snažili dostať najlepšie, ako sme vedeli. Ale uprednostnil by som mať rýchle auto a priemerný výsledok, aj keď to takto bolí. Je dobré, že nás to bolí, pretože každú ranu si zapamätáte.”

Keď sa popri Lewisovi Hamiltonovi prehnalo niekoľko monopostov, zhodnotil, že to podľa neho “nebola veľmi dobrá voľba”. George Russell sa však nemôže vyhovárať na tím. Dokonca aj v treťom kole tvrdil, že preferuje zostať na slikoch, hoci tím ho už volal do boxov.

“Samozrejme, pilot má najlepší výhľad a on povedal, aby sme zostali vonku,” komentuje Wolff, ale Russellovi to nekladie za vinu. “Bolo to spoločné rozhodnutie. Zatiaľ bol pri posudzovaní takýchto situácií vždy dobrý, ale v tomto prípade sme sa všetci zmýlili. Na trati bolo skrátka priveľa vody.”

“Dôsledne to preskúmame. Takáto situácia nie je o jednom človeku alebo jednom oddelení. Ide o komunikáciu medzi jazdcom, boxovým múrikom, stratégmi, rosničkou… Všetci prijímame rozhodnutia, ale toto bolo od nás všetkých slabé. Vrátane mňa,” zdôraznil.

Mohla byť z toho krásna nedeľa… “Ku koncu na intermediálkach sme videli, že George mal rovnaké tempo ako Max Verstappen. Lewis bol za Sainzom tiež veľmi silný. Mohol skončiť oveľa vyššie. Aj tak je to trpké, pretože sme získali naozaj zlý výsledok. Keby… V tomto športe sa však na keby nehrá.”

Súvisiace články

Diskusia