logo F1online.sk

Taký dobrý pocit som vo Williamse ešte nemal, hovorí po parádnom comebacku Albon

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2023

Keď strácal Alex Albon v 9. kole na lídra pretekov 65 sekúnd, zdalo sa, že fantastický kvalifikačný výsledok Williamsu upadne do zabudnutia. Presne v tomto okamihu sa však preteky začali prikláňať späť na stranu britského tímu. Keď trať vyschla a všetci museli prezuť opäť na sliky, vrátil sa do boja aj Albon, ktorý ho nakoniec doviedol do úspešného konca.

Na prvý pohľad nás ani nenapadne, aké ďalšie fantastické preteky „Albono“ odjazdil. Prakticky desať kôl sa držal na úplne mokrej trati na slikoch a do cieľa prišiel ako najvyššie postavený pretekár, ktorý v úvode neprezul.

Albon jazdil skvelo, dokázal udržať pneumatiky pri živote veľmi dlhú dobu, neurobil chybu a napokon vybojoval ôsme miesto a štyri body, ktoré umožnili Williamsu upevniť si siedme miesto v Pohári konštruktérov.

„To nebolo ľahké, vôbec to neboli ľahké preteky,“ povzdychol si s úľavou Albon. „Mám pocit, že som takmer havaroval sedemkrát. Bolo to naozaj náročné.“

„Na začiatku sme zostali na trati. Na papieri to bolo nesprávne rozhodnutie, ale v reálnom čase a s našimi informáciami to bolo určite lepšie, než zastavovať pre intermediálky neskoro. Aspoň v tomto smere sme urobili správne rozhodnutie.“

„Ak mám byť úprimný, pocit v aute bol úžasný. Taký dobrý pocit som vo Williamse ešte nemal. Dokázali sme vydržať na mäkkých pneumatikách vyše štyridsať kôl. Bol som pritom schopný jazdiť konkurencieschopné časy a všetko bolo v poriadku,“ hovorí Albon.

Aj keď sa to nezdá, celkom hypoteticky mohol Alex skončiť ešte vyššie. „Na stredne tvrdých pneumatikách som predbehol Mercedes. Myslel som si, že to budú úžasné preteky a šieste miesto, ale opäť som zastavil o kolo neskôr.“

„Celkovo som však veľmi hrdý. Bolo by ľahké sa tváriť sklamane, ale musíte vziať do úvahy celkový obraz. Bol to úžasný víkend, z ktorého si môžeme odniesť veľa pozitívneho. Možno sme nezískali maximálny počet bodov, ale tímu tento výsledok dodá obrovské množstvo sebadôvery do druhej polovice sezóny,“ povedal Albon.

Súvisiace články