logo F1online.sk

Albon je po piatku prekvapený, optimistický aj opatrný

Alex Albon
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2023

Ak ste fanúšikom Williamsu, v posledných rokoch ste zrejme čítali výsledkové listiny odspodu nahor. Po piatku v Zandvoorte však táto stratégia nebola veľmi efektívna. Alex Albon totiž obsadil skvelé tretie miesto, hoci ani sám stopercentne nevedel vysvetliť, ako sa mu to podarilo. Teraz sa v ňom miešajú rôzne pocity.

Z Alexa Albona je veľký ťahúň Williamsu. Tradičnej britskej stajni vybojoval všetkých jedenásť bodov a v Holandsku azda bude pomýšľať na ďalšie. V prvom tréningu totiž obsadil solídnu piatu priečku, pričom kvalifikačné simulácie v druhom tréningu dopadli ešte lepšie.

Alexovi Albonovi patrilo tretie miesto so stratou 0,269 sekundy. “Bolo to veľmi dobré, ale takéto niečo sme už videli,” prejavila sa opatrnosť pilota Williamsu. “Samozrejme, netušíme, aký program mali ostatní.”

Ak sa Williams pozrie len na seba, všetko vyzerá byť fajn. “Pravdupovediac, musím povedať, že z auta som mal dobrý pocit. Od prvého výjazdu v úvodnom tréningu som sa cítil dobre. Dlhé jazdy v FP1 boli OK, cítil som sa byť silný, v druhom tréningu možno menej.”

“Je to trochu prekvapujúce,” zhodnotil svoj výsledok nakoniec. Z rýchlosti Williamsu bol uchvátený aj George Russell, ktorý tvrdí, že podľa dostupných dát Williams v kvalifikačnej simulácií neukázal všetky karty. “Som si istý, že ostatní spravia v sobotu väčší krok vpred. My sa pokúsime udržať si túto pozíciu, ale uvidíme.”

Odhadovať rozloženie síl len z piatkových dát je veľká alchýmia. Aby Williams zistil, aký je skutočne konkurencieschopný, musí objektívne zhodnotiť svoj výkon a aj na základe predchádzajúcich veľkých cien predpovedať, pre aký program sa rozhodli súperi.

“Ostatní určite jazdili s ťažšími autami, no aj tak to bol dobrý deň, aj keby sme jazdili s ľahším autom. Aj tak máme dobré tempo,” nenechal si pokaziť dobrú náladu. “Bude to veľmi tesné, tu je to vždy tesné. Nie som však až taký pesimistický, v skutočnosti som dosť optimistický.”

V sobotu uvidíme tradičný zandvoortsky tanec okolo pomalých monopostov. Na jednom z najužších okruhov v kalendári sa dá čakať, že kvalifikácia sa premení na jeden veľký chaos.

“Je to tu náročné, vždy to bol problém,” prikývol Albon. “Pneumatiky potrebujú vydýchnuť, a keď im dávate vydýchnuť, vzniká premávka. Takže aj vo výjazdových a v dojazdových kolách musíte mať oči na stopkách.”

Súvisiace články