logo F1online.skF1online.sk

Maďarsko nám malo sedieť lepšie, čuduje sa po treťom mieste Leclerc

Charles Leclerc pred Lewisom Hamiltonom
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 7. 2023

Vo Ferrari si pred letnou prestávkou môžu trošku odfúknuť. Po veľmi nevydarených víkendoch v Silverstone a na Hungaroringu Scuderia zabrala a vybojovala dôležité pódiové umiestnenie – len tretie v tejto sezóne. Aj v Belgicku sa o to postaral Charles Leclerc, ktorý po štarte z pole position dokázal maximalizovať svoj výsledok, keďže na Red Bully jeho Ferrari objektívne nemalo.

Už v prvom kole prišiel Leclerc o prvé miesto, keď ho na rovinke Kemmel predbehol Sergio Pérez. Útok Maxa Verstappena bol potom už len otázkou času. Keď sa Red Bully ujali vedenia, nejeden očakával, že Ferrari opäť podľahne degradácii pneumatík a stane sa obeťou Mercedesu.

Monopost SF-23 však ukázal dobré pretekové tempo aj prácu s pneumatikami. Scuderii pomohla aj skutočnosť, že dve zastávky v boxoch boli v Spa oveľa lepšou voľbou. Na konci dňa sa však ráta jedine výsledok a s tým môže byť monacký pretekár po Belgicku spokojný.

„Je to pre nás dôležitý výsledok pred letnou prestávkou,“ povedal Leclerc po skončení VC Belgicka pre televíziu Sky. „Aspoň môžem ísť na dovolenku s malým úsmevom, rovnako tak všetci v továrni a na trati. Ideme na dovolenky s pomyslením, že sa nám podarili takéto preteky.“

„Nie sú to úplne šťastné úsmevy, pretože stále sme ďaleko od Red Bullu, ktorý je naším cieľom. Na druhej strane však máme za sebou ťažkú úvodnú fázu sezóny, takže je fajn zakončiť prvú polovicu roka takýmto spôsobom,“ dodal Leclerc.

Ferrari v Spa získalo dôležité body a spolu s umiestnením v šprinte opäť dotiahlo svoju stratu na Aston Martin na treťom mieste Pohára konštruktérov. Ani McLaren nezískal v Belgicku viac bodov ako Ferrari. Je preto veľká škoda, že Carlos Sainz nedokončil nedeľné preteky. S dobrým tempom monopostu SF-23 mohla Scuderia definitívne preskočiť Aston Martin.

„Z okruhu na okruh sa celkový obraz kompletne mení. Myslím si, že máme množstvo zaujímavých informácií pri porovnávaní našej konkurencieschopnosti medzi Maďarskom a Belgickom. Keby ste sa ma pred týždňom opýtali, či nášmu autu bude sedieť lepšie Budapešť alebo Spa, odpovedal by som Budapešť. Tu sme však boli nakoniec oveľa rýchlejší,“ hovorí Leclerc začudovane.

„Presne toto potrebujeme pochopiť s cieľom maximalizovať náš potenciál v každých pretekoch v druhej polovici sezóny, pretože celkom očividne sme neporozumeli úplne všetkému.“

„Musíme sa tomu venovať a sústrediť sa práve na tento bod. Hneď po prvom tréningu nám bolo úplne jasné, že sme rýchli, čo som pred podujatím neočakával. Potrebujeme sa na to pozrieť,“ povedal Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia