logo F1online.skF1online.sk

Divoký šprint pre Verstappena, na pomyselnom pódiu Piastri a Gasly

Oscar Piastri, Max Verstappen, Pierre Gasly a Jacky Ickx
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2023

Liberty Media môže ďakovať nebesiam za takúto propagáciu šprintového formátu. Po Rakúsku sme videli dramatický šprint aj v Belgicku, v ktorom síce meno víťaza neprekvapí, ale dramatický priebeh priniesol množstvo pekných momentov. K tým najkrajším patria výkony Oscara Piastriho a Pierra Gaslyho, ktorí Maxa doplnili na pomyselnom šprintovom pódiu.

Krátko pred štartom zavítali na okruh poriadne husté mraky. Štart bol najprv odložený na 17:12, potom na neurčito. Šprint nakoniec začal o 17:35 za safety carom a s povinne obutými mokrými pneumatikami. Za Berndom Mayländerom sme krúžili asi 15 minút, keď napokon zaviali zelené vlajky.

Polovica pilotov okamžite zamierila do boxov a obuli pneumatiky do prechodných podmienok, druhá polovica ich nasledovala na konci prvého kola. V Red Bulle sa, samozrejme, obávali zdržania v prehustenej boxovej uličke, preto sa rozhodli počkať. Oscar Piastri však na nič nečakal a vďaka skoršej zastávke sa dostal do čela. V boxoch zavládol obrovský zmätok a videli sme niekoľko dosť nebezpečných vypustení, ale FIA to nakoniec zrejme nebude riešiť. Poradie sa ohromne premiešalo. V najlepšej osmičke sa zoradili: Piastri, Verstappen, Gasly, Pérez, Hamilton, Sainz, Leclerc a Norris.

Hneď v 3. kole sa v zákrute Pouhon roztočil oslávenec Fernando Alonso a na trať sa vrátil safety car. Veľmi vzácna chyba skúseného matadora nám prerušila akciu na trati.

Na konci piateho kola bol šprint reštartovaný. Na rovinke Kemmel Verstappen okamžite zaútočil, využil menšie krídlo aj lepšiu maximálku Red Bullu a ujal sa vedenia. Ofenzívne naladený bol aj Hamilton, ktorý zaútočil na Péreza a došlo ku kontaktu. Mexický pretekár utrpel pri súboji poškodenie bočnice a začal sa prepadávať. Checo sa sťažoval na nedostatok prítlaku na zadnej náprave, vyletel z trate, spadol na koniec štartového poľa a nakoniec odstúpil.

V 8. kole pokračovala ofenzíva Hamiltona, ktorý sa s pilotmi Ferrari v závese nalepil na Gaslyho. V tom čase ho zastihla správa, že dostal päťsekundový trest za kontakt s Pérezom.

V predposlednom kole zaútočil na udatne bojujúceho Daniela Ricciarda pilot Mercedesu George Russell, ktorý vďaka tomu prenikol do bodovanej osmičky.

Verstappen si medzitým kontroloval situáciu na čele, Piastriho „kryl“ tretí Gasly, ktorý bránil nesmierne dôležité šprintové pódium pre Alpine. Hamilton a Sainz boli blízko k najlepšej trojke, ale bez pomoci DRS a na mokrej trati sa ťažko predbieha.

Verstappen tak po ďalšej takmer bezproblémovej jazde zvíťazil pred Piastrim a Gaslym. Bodovanú osmičku doplnili: Sainz, Leclerc, Norris, Hamilton (po započítaní päťsekundového trestu) a Russell.

Bol to ďalší akciou nabitý šprint v náročných podmienkach a dokonalá upútavka na nedeľné preteky, ktoré štartujú o 15:00.

FIA

Pripomíname, že na našom Facebooku súťažíme o zájazd pre dve osoby na VC Talianska! Budeme radi, ak sa zapojíte!

Súvisiace články

Diskusia