logo F1online.sk

Hülkenberg: Náprava problémov monopostu potrvá nejaký čas

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 8. 2023

Znie to takmer neuveriteľne, ale napriek problémom Haasu v pretekovom tempe drží tím ôsme miesto v Pohári konštruktérov s rovnakým počtom bodov ako siedmy Williams. Postaral sa o to hlavne Nico Hülkenberg siedmym miestom na Veľkej cene Austrálie a fantastickým šiestym miestom v rakúskom šprinte. Jeho Haas je však v pretekovom tempe najslabší z desiatky monopostov, takže si toto vcelku lichotivé umiestnenie nemusí dlho udržať.

Haas sa, prirodzene, vydal cestou Ferrari. Materský tím však na začiatku sezóny rýchlo pochopil, že zvolený koncept nie je správna cesta. Americká stajňa však so svojimi možnosťami a zdrojmi nedokáže reagovať tak pružne. Je jasné, že aj Haas musí zmeniť svoj koncept, ale to si vyžiada čas.

Dôkazom príšerného pretekového tempa monopostu VF-23 sú výsledky z posledného obdobia. Od Veľkej ceny Monaka je najlepším umiestnením Haasu v nedeľných pretekoch trináste miesto v Silverstone, takže sa dá férovo povedať, že tri mesiace sa k bodom ani nepriblížil – v rakúskom šprinte boli slabiny monopostu paradoxne veľkou výhodou.

„Myslíme si, že rozumieme príčinám problému a vieme, čo presne sa deje a prečo sa to deje,“ povedal Hülkenberg novinárom v Belgicku. „Náprava a masívne zlepšenie výkonnosti však neleží pred nami na chodníku, ale je to trochu zložitejšie.“

„Myslím si, že to môžeme zlepšiť ešte v tomto roku, ale do akej miery, to sa ešte len uvidí. Je to na nás a my to musíme napraviť, ale je to dlhodobá záležitosť,“ dodal Hulk.

Podľa jeho slov bude Haas veľmi potrebovať letnú prestávku, ale zároveň ešte niečo ďalšie. „Potrebujeme pauzu, ale musíme tiež prísť s nejakými vylepšeniami a posunúť našu výkonnosť dopredu,“ hovorí nemecký pretekár.

„Samozrejme, charakteristiky okruhu v Spa značne odhalili slabiny nášho monopostu, čo je hlavný dôvod, prečo sme neboli konkurencieschopní za žiadnych okolností, takže je pred nami veľa práce,“ povedal Hülkenberg.