logo F1online.sk

Degradáciu sme príliš nezlepšili, hovorí Magnussen

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2023

Belgický víkend bol netradičný aj absolútnou neviditeľnosťou Nica Hülkenberga. Nemecký pretekár dokáže, zvlášť v kvalifikáciách, podať udatný výkon. Dokonalo mu však sedí aj šprintový formát a skrátené preteky. V Spa malo Hulkovi všetko dokonalo sadnúť a dážď mohol len zvýšiť šance outsiderov, medzi ktorých Haas rozhodne patrí. Nič z toho sa nakoniec nepotvrdilo.

Hülkenberg ani nedostal príležitosť predviesť svoje kúzla, keď ho v piatkovej kvalifikácii vyradil hydraulický problém, potom v sobotnej preťal cieľovú čiaru až po limite. Do šprintu tak štartoval z posledného miesta, do pretekov dokonca z boxov. Ak k tomu prirátate pretekové tempo Haasu, asi si dokážete domyslieť, že Hulk sledoval v nedeľu bodované priečky len z úctivej vzdialenosti.

„Degradácia bola vysoká a tempo monopostu nedostatočné, aby sme s týmito pretekmi dokázali niečo urobiť, už vôbec nie bojovať o body,“ zhodnotil svoju nedeľu osemnásty, a teda posledný, muž v cieli Nico Hülkenberg.

„Naďalej sledujeme rovnaký obraz. Povedzme, že tento pochmúrny víkend máme konečne za sebou. Zabudneme na Belgicko, zresetujeme, preskupíme sa a po letnej prestávke sa vrátime, dúfajme, o niečo silnejší.“

„Po takýchto dňoch nemôžete byť spokojní, ale nesmieme hodiť uterák do ringu. V prvom rade som spokojný, že sa mi podarilo vrátiť do Formuly 1, užívam si to a pracujem spolu s tímom. Pozitíva naďalej prevažujú nad náročnými nedeľami. Potrebujeme však čo najskôr zlepšiť výkonnosť monopostu,“ dodal Hülkenberg.

Jeho tímový kolega Kevin Magnussen to nemal po štarte zo šestnástej (pôvodne mal byť trinásty, ale dostal penalizáciu za blokovanie Charlesa Leclerca) pozície o nič jednoduchšie. Párkrát sa však dostal do obrazu a videli sme ho v niekoľkých súbojoch. Pätnáste miesto so stratou vyše dvadsať sekúnd na desiateho Júkiho Cunodu však neznie ako optimistický výsledok.

„Stále trpíme oveľa väčšou degradáciou než všetci ostatní, čo bol dnes rozdielový faktor. Na začiatku každého stintu máte pocit, že dokážete zabojovať o najlepšiu desiatku, ale pneumatiky nám neumožnili bojovať až do konca,“ zhodnotil nedeľu v podaní Haasu Kevin Magnussen, ktorý dostal otázku, či v posledných týždňoch zaznamenal v tomto smere nejaké zlepšenie.

„Ani nie,“ odvetil dánsky jazdec. „Aj v týchto pretekoch sme trpeli vysokou degradáciou. Myslím si však, že už celkom dobre rozumieme, čo musíme urobiť. Teším sa na druhú polovicu roka a nejaké vylepšenia. Vykonáme na aute zmeny. Dúfam, že sa nám podarí vrátiť do boja.“