logo F1online.sk

V Mercedese chcú preskúmať, či poskakovanie nespôsobili nasadené vylepšenia

George Russell
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2023

Keď sa slovo „poskakovanie“ zmieni v garáži Mercedesu, všetkým sa musia zježiť chlpy, ak už nie je tento výraz dávno zakázaný podobne ako selfie Nica Rosberga. Inžinierom sa v ostatnom období podarilo diabla zvaného „porpoising“ vymiesť, ale na Veľkej cene Belgicka sa opäť pripomenul. V Mercedese sa preto chcú uistiť, že odhalia jeho príčiny.

Monopost W14 vraj opäť nepríjemne poskakoval vo vysokorýchlostných sekciách trate, čo zmienili George Russell aj Lewis Hamilton. Nehovoríme tu pritom o ničom zanedbateľnom, ale o nepríjemnom poskakovaní, ktoré negatívne ovplyvnilo celkovú výkonnosť monopostu.

Nečakané správy prišli práve počas víkendu, na ktorom inžinieri nasadili nové bočnice a podlahu, čo určite nie je príjemná zhoda okolností. Súviselo poskakovanie s novými dielmi? Nuž, odpoveď na túto otázku budú v Mercedese hľadať počas letnej prestávky.

„Auto poskakuje doslova na každej rovinke,“ prehlásil boss stajne Toto Wolff. „V Blanchimont, kde sa obvykle jazdí na plný plyn, musel Lewis ubrať. Poskakujete na rovinkách a prehrievate pneumatiky pri brzdení, čím sa dostávate do začarovaného kruhu a pre nás to bol hlavný limitujúci faktor tento víkend.“

„Musíme to zanalyzovať. Za belgickými vylepšeniami je množstvo tvrdej práce a podlaha mohla byť dôvodom, prečo sme poskakovali. Uvidíme, čo ukážu dáta, ale možno sa tam nenájde nič, čo potrebujeme doladiť. Stále verím, že sme sa vybrali správnym smerom,“ dodal Wolff.

V súčasnosti sa môžeme len dohadovať. Dohadovali sa aj jazdci. Podľa Lewisa Hamiltona bolo poskakovanie rovnako nepríjemné ako v minulej sezóne. George Russell zas predpokladá, že problém sa zopakoval aj vinou nedávnych rozhodnutí o zmenách nastavenia.

„Pri nastavení monopostu sme nasledovali určitý smer a tento víkend podľa mňa potvrdil, že nebol správny. Trpeli sme masívnym poskakovaním,“ povedal Russell. „Objavilo sa to u viacerých tímov, aj keď možno nie tak výrazne ako v našom prípade. Dúfam však, že sa to smerom do budúcnosti podarí vyriešiť.“