logo F1online.skF1online.sk

Kvalifikáciu v Belgicku ovládol s veľkým náskokom Verstappen, na pole position sa postaví Leclerc

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2023

Kvalifikácia na Veľkú cenu Belgicka prebehla v náročných podmienkach, ale najdôležitejšie je, že vôbec prebehla. Počasie v Spa sa umúdrilo a aj keď kvalifikácia začala na mokrej trati, v jej druhej polovici sa dostali k slovu suché pneumatiky. Najrýchlejší bol Max Verstappen, ktorý po započítaní penalizácie za výmenu prevodovky odštartuje zo šiesteho miesta. Na pole position sa v nedeľu postaví Charles Leclerc.

Q1 začala s desaťminútovým oneskorením pre červené vlajky vo Formule 2. Tesne pred jej štartom vykuklo v Spa aj slnko. Prvá časť kvalifikácie sa odjazdila na mokrej trati a k slovu sa dostali pneumatiky do prechodných podmienok.

Nie všetkým sa však darilo. Nico Hülkenberg utrpel v priebehu Q1 hydraulický problém, ktorý ho odsúdil na štart z posledného miesta. Daniel Ricciardo zajazdil veľmi dobrý čas, ale prekročil bielu čiaru a riaditeľstvo pretekov bolo nemilosrdné. Spolu s nimi vypadli aj Logan Sargeant, Kaun-jü Čou a Alex Albon.

V druhej polovici Q2 trať dostatočne vyschla a prišiel čas prezuť na sliky. Niektorí na to však zatlačili až príliš. Kevin Magnussen a Esteban Ocon vyleteli v desiatej zákrute, ale napriek kontaktu s bariérou mohli pokračovať, takže červené vlajky neboli potrebné. Dánsky pretekár však následne zavadzal Charlesovi Leclercovi a celkom určite ho čakajú opletačky s komisármi.

Ocon sa po nehode už na trať nevrátil a vypadol. Až z desiateho miesta postúpil Max Verstappen. Časy Júkiho Cunodu, Pierra Gaslyho, Kevina Magnussena a Valtteriho Bottasa však na prienik do najlepšej desiatky nestačili.

Q3 priniesla veľkolepé finále v ktorom sa narovnali všetci piloti piatich najrýchlejších tímov. Po prvých pokusoch sa ujal vedenia Charles Leclerc, ale Max Verstappen v druhom pokuse absolútne deklasoval konkurenciu. Aj keď sa Monačan výrazne zlepšil, Holanďan ho zdolal o 82 stotín sekundy. Leclerc však nemusí príliš smútiť, keďže pre penalizáciu Verstappena odštartuje v nedeľu z pole position.

Tretí v kvalifikácii (a druhý na štarte) skončil Sergio Pérez, ktorý prvýkrát od Veľkej ceny Miami zapísal kvalitný kvalifikačný výsledok, na štvrtom mieste je Lewis Hamilton a na piatom Carlos Sainz. Najlepšiu desiatku doplnili: Piastri, Norris, Russell, Alonso a Stroll.

Sobotný program bude vyhradený šprintu. Rozstrel začína o 12:00, samotný šprint o 16:30.

FOM

Súvisiace články

Diskusia